Het aantal blowers in de Verenigde Staten is al tien jaar constant, maar het aantal probleemgebruikers stijgt. Steeds sterkere marihuana lijkt de oorzaak te zijn.

Van alle volwassen Amerikanen rookt vier procent wel eens wiet, ietsje meer dan in Nederland (3%). Dat percentage is al tien jaar hetzelfde. Het aantal mensen dat de verslaving niet in de hand heeft, is echter met 25% gestegen, blijkt uit onderzoek van onder andere het National Institute of Health. De onderzoekers, die hun resultaten bekendmaken in het Journal of the American Medical Association, vermoeden dat de oorzaak van het toegenomen probleemgebruik ligt in de sterkte van de marihuana.

Net als bij nederwiet is het THC-gehalte van de Amerikaanse ganja de afgelopen jaren gestegen. De ministers van volksgezondheid en justitie kondigden in april aan dat onderzocht moet worden of sterkere wiet nadelen met zich meebrengt. De Amerikaanse onderzoekers hebben al nadelen gevonden, en raden de Amerikaanse overheid aan om een campagne te beginnen waarin de nadelen van de sterkere wiet worden benadrukt. Of sterkere wiet ook voor de lichamelijke gezondheid slechter is dan slappe wiet is niet onderzocht.

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.