NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zijn veilig teruggekeerd op aarde. De Crew Dragon van SpaceX landde op 2 augustus rond 20.48 uur Nederlandse tijd in de zee voor de kust van Florida, na een reis van negentien uur vanaf het International Space Station (ISS).

Direct na de landing werden de astronauten verwelkomd met een reactie vanuit de controlekamer: ‘Namens de teams van SpaceX en NASA: welkom terug op planeet aarde. Thanks for flying SpaceX.’

Behnken en Hurley schreven op 30 mei geschiedenis toen ze als eerste mensen in een baan rond de aarde reisden aan boord van een commercieel ruimtevaartuig, gebouwd door SpaceX. Ook werden er voor deze missie, genaamd Demo-2, voor het eerst sinds negen jaar astronauten gelanceerd vanuit de Verenigde Staten sinds het einde van het spaceshuttleprogramma in 2011.

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’
LEES OOK

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’

Tien jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste in het lab gemaakte hamburger. Wanneer kunnen wij daar onze tanden in zetten?

De landing heeft volgens velen een nieuw tijdperk ingeluid voor NASA. De ruimtevaartorganisatie heeft nu tenminste één commercieel ruimtevaartuig klaarstaan om mensen naar de ruimte te brengen.

Laatste stap

De landing is de laatste stap in de missie die dient als test voor SpaceX’s bemande ruimtevaartuigen inclusief lancering, aanmeren, terugkeer en hersteloperaties. De eerste operationele vlucht van het ruimtevaartbedrijf, Crew-1, zal naar verwachting plaatsvinden in september. Dan zal een tweede Crew Dragon-ruimtevaartuig vier astronauten naar het ISS vervoeren.

De capsule die Hurley en Behnken naar de ruimte bracht, wordt gerenoveerd. Daarna vertrekt hij begin 2021 opnieuw naar het ISS tijdens de tweede operationele bemande vlucht, genaamd Crew-2.

race naar de maan
LEESTIP: met dit boek beleef je de space race zoals nooit tevoren: aan de hand van meer dan 150 stereoscopische foto’s, gemaakt door Queengitarist Brian May. Te koop in onze webshop.