Uit onderzoek van de Amerikaanse Louisiana State University (LSU) blijkt dat intens ultrasoon geluid melk ontdoet van bacteriën. Met het nieuwe proces gaat het behandelen van melk mogelijk minder energie kosten.

Promovendus Marvin Moncada Reyes van de LSU stelt verse melk gedurende 120 s bloot aan geluid met een frequentie van 24 kHz en een akoestisch vermogen van 750 W. Daarna blijkt verhitting van de drank tot 55 °C voldoende te zijn om ongewenste bacteriën te verwijderen, terwijl dat bij conventioneel pasteuriseren minstens 72 °C is. Het proces verbruikt hierdoor ongeveer de helft minder energie, hetgeen op termijn tot kostenbesparingen bij zuivelproducenten kan leiden.

Moncada Reyes heeft de melk na de geluidsbehandeling geanalyseerd met gaschromatografie en massaspectrometrie. Daaruit blijkt dat belangrijke natuurlijke smaakstoffen, zoals dimethylamine en dimethylsulfide, in de met geluid behandelde melk veel beter behouden blijven dan in traditioneel gepasteuriseerde melk.

De vreemde fysica rond het absolute nulpunt
LEES OOK

De vreemde fysica rond het absolute nulpunt

Naarmate natuurkundigen steeds dichter het absolute nulpunt naderen, gedraagt materie zich grilliger. De nieuwe quantumkoelkast legt een werkelijkheid ...