Een computermodel geeft Brazilië ruim 25 procent kans om het wereldkampioenschap voetbal te winnen. Volgens het model heeft België bijna 19 procent kans op winst, en Nederland nog geen 5 procent.

Volgens een voorspellingsmodel van het Alan Turing-instituut in Londen is Brazilië de meest waarschijnlijke winnaar van het WK voetbal in 2022. Het openbaar toegankelijke model geeft Brazilië op basis van 100.000 toernooisimulaties een kans van 1 op 4 op de eindwinst. Ook België wordt hoog ingeschat, met een winstkans van bijna 1 op 5. Nederland wordt daarentegen weinig kans toegedicht: minder dan 1 op 21.

Veel mensen, van bookmakers tot bankiers, hebben al computermodellen gebruikt om de winnaar van het WK voetbal voor mannen in Qatar in 2022 te voorspellen. De meeste van die modellen worden echter geheimgehouden.

'Curaçao is op weg naar een groene economie'
LEES OOK

'Curaçao is op weg naar een groene economie'

'Amsterdam en Curaçao zijn allebei op weg naar een groene economie, alleen het tempo verschilt behoorlijk', zegt Juan Carlos Goilo van de Universitei ...

Softwareontwikkelaar Nick Barlow van het Alan Turing-instituut en zijn collega’s hebben nu een model ontwikkeld dat mensen thuis op hun computer kunnen laten draaien. Op een gemiddelde laptop duren 1000 toernooisimulaties zo’n 15 minuten.

‘Het is voor ons heel belangrijk dat de meeste dingen die we doen open source zijn’, zegt Barlow. ‘We moedigen mensen aan om betrokken te raken, onze code te gebruiken en eraan bij te dragen.’

Extra gewicht

Toen Barlow en zijn team hun model het toernooi 100.000 keer lieten doorlopen, won Brazilië in 25,1 procent van de gevallen. Daarna volgden België met 18,9 procent en Argentinië met 13,2 procent. Nederland stond op plek zeven met 4,7 procent.

De onderzoekers namen als uitgangspunt voor hun model een methode die vaak wordt gebruikt voor wedstrijden in nationale competities. Bij die methode krijgt elk team een score voor verdediging en aanval.

De onderzoekers pasten hun model echter op enkele manieren aan. Ze elimineerden het thuisvoordeel, dat voor alle teams in Qatar (behalve de thuisnatie) afwezig is. Ook hielden ze rekening met verschillen in sterkte die aan het voetlicht kwamen wanneer teams in internationale vriendschappelijke wedstrijden tegen elkaar speelden.

Verder hebben de onderzoekers het model aangepast om meer gewicht toe te kennen aan de resultaten van belangrijke wedstrijden uit het verleden, zoals halve finales en finales. Ook kregen resultaten van recente wedstrijden extra gewicht. Tot slot hebben de onderzoekers het model op eerdere toernooien toegepast om te zien hoe goed de voorspellingen overeenkwamen met de echte resultaten. Op basis van die prestaties hebben ze het model ook nog verbeterd.

Supercomputer

Het model van Barlow komt grofweg overeen met een model van statisticus Achim Zeileis van de Universiteit van Innsbruck in Oostenrijk en zijn collega’s. Die voerden een algoritme op een supercomputer uit en stelden vast dat Brazilië de waarschijnlijke winnaar is met een winstkans van 15 procent.

Andere modellen voorspellen andere winnaars. Verzekeringsmaatschappij Lloyd’s voorspelde op basis van de collectieve verzekeringswaarde van de spelers van elk team dat Engeland zal winnen door Brazilië in de finale te verslaan. Hetzelfde model voorspelde eerder correct dat Duitsland het WK 2014 zou winnen en Frankrijk het WK 2018.

Een model ontworpen door statisticus Matthew Penn van de Universiteit van Oxford en zijn collega’s voorspelde België als meest waarschijnlijke winnaar. Dit model voorspelde vorig jaar de winnaar van het EK 2020 correct, evenals zes van de acht kwartfinalisten.