Twee teslaspoelen van tien verdiepingen hoog, dat is de inzet van het project The Lightning Foundry. De tijd tikt, nog maar twee weken hebben de initiatiefnemers om via de Kickstarterwebsite om 348.000 US dollar te verzamelen.

Het lijkt de realisatie van een droom van Nikolas Tesla, een van de grootste uitvinders van de 20e eeuw – twee teslaspoelen waaruit bliksemschichten zich over een open plek ter grootte van een voetbalveld verspreiden. Het initiatief is genomen door Lightning On Demand, een groep techniekenthousiastelingen die al twintig jaar bezig is met hoogspanningsinstallaties. Die lijken vooraleerst een moderne kunstvorm te zijn, maar de ontwerpers, onder aanvoering van Greg Leyh, denken dat de nieuwe installatie ook nieuw wetenschappelijk inzicht in bliksem kan geven. Al eerder bouwden ze een enkele teslaspoel, de Electrum met een vermogen van 130.000 watt, en een prototype van The Lightning Foundry, schaal 1:12 en daarmee al zeer imposant.

Ze vermoeden dat bij ontladingen over een afstand van meer dan zestig meter verschijnselen optreden die ontbreken bij kleinere ontladingen. Pas bij die dimensies zullen ontladingen werkelijk op bliksems lijken, denken ze. Of dat klopt, moet The Lightning Foundry bewijzen. Op de website Kickstarter, waar creatieve projecten geld kunnen inzamelen, is eind november al bijna tien procent van het verzamelde bedrag toegezegd. De deadline is 10 december – als de 348.000 dollar dan nog niet binnen is, gaat het feest niet door.

Onderzoekers doen nog steeds allerlei wonderlijke ontdekkingen over ijs
LEES OOK

Onderzoekers doen nog steeds allerlei wonderlijke ontdekkingen over ijs

Vroeger zagen mensen ijs als iets wonderlijks, terwijl je het nu zelfs hartje zomer gewoon uit de vriezer haalt. Max Leonard vindt dat we dit bevroren ...


Elke zeven minuten spendeerde bevolking van de VS zo’n bedrag aan pizza’s, redeneert het collectief, dus dat moet kunnen. Het is bovendien veel goedkoper dan als een van de grote nationale laboratoria in de VS het zou uitvoeren. Dan is er al gauw 25 miljoen dollar nodig, en duurt het veel langer voordat het project is gerealiseerd, meldt Lightning On Demand op www.kickstarter.com.

Als het lukt om binnen de deadline voldoende toezeggingen van donoren te ontvangen, moeten bliksemschichten op 12 april het luchtruim tussen de twee teslatorens vullen. Vol spanning afwachten maar.

Erick Vermeulen