Veel meldingen van bolbliksems worden veroorzaakt doordat onweer het menselijk brein ontregelt, stellen twee Oostenrijkse natuurkundigen in het vakblad Physics Letters A.

De fysici ontdekten dat magnetische velden die bij blikseminslagen ontstaan sterk lijken op magneetvelden die neurologen gebruiken om het menselijk brein te ontregelen.

Ook patiënten die een behandeling met een magneethelm voor ‘transcraniële magnetische stimulatie’ ondergaan, zien geregeld flitsen, lichtbollen en strepen, waarschijnlijk omdat het magneetveld cellen in de visuele cortex spontaan laat vuren. Sta 20 tot 200 meter van een blikseminslag vandaan, en hetzelfde kan gebeuren. Dat zou verklaren waarom getuigen van bolbliksems soms vreemde dingen melden, zoals bolbliksems die dwars door muren en gesloten ramen zweven.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Echte bolbliksems bestaan overigens ook: vermoedelijk zijn het bollen plasma die ontstaan als de bliksem een plas water of mul zand treft (NWT, september 2008).