Diemen (NL) – Astronomen ontdekten met een zwaartekrachtslens een vergelegen bouwsteen van de huidige sterrenstelsels.


Opnamen gemaakt door de ruimtetelescoop Hubble en de Keck Telescope tonen een vaag sterrenstelsel op een afstand van 13,4 miljard lichtjaar. Deze schatting van de leeftijd gaat ervan uit dat het heelal veertien miljard oud is. Daarmee vormen de opnamen een blik op een van de jongste sterrenstelsels in het zich ontwikkelende heelal.
De astronomen bekeken met hun telescopen een deel van de hemel waar enorme hoeveelheden sterrenstelsels zichtbaar zijn. Die sterrenstelsels kunnen als een zwaartekrachtslens optreden, zodat ze het licht van veel verder gelegen lichtgevende objecten versterken. Daardoor konden de astronomen ook de bouwsteen van een sterrenstelsel in de beginperiode van het heelal ontdekken. Verder weg kijken is immers kijken naar het verleden. De lichtstralen van de bouwsteen deden bijna net zo lang over het bereiken van de telescopen op en rond de Aarde als de leeftijd van het heelal.
Binnenkort publiceren de astronomen, afkomstig uit Frankrijk, Verenigde Staten en Groningen (Konrad Kuijken) hun bevindingen in Astrophysical Journal Letters.

Erick Vermeulen