Het is een even zeldzame als gewaardeerde eigenschap: doorzettingsvermogen tonen als het tegenzit. Nu blijkt dat het kan worden opgeroepen door het brein een korte, specifieke stimulatie te geven.

Bron: Wikimedia Commons / Garpenholm
Bron: Wikimedia Commons / Garpenholm

Dat is min of meer toevallig aan het licht gekomen tijdens een onderzoek van de Amerikaanse neurowetenschapper Josef Parvizi en zijn collega’s. Zij plantten elektroden in de hersenen van twee epilepsiepatiënten, in de hoop dat ze daarmee de epileptische aanvallen konden laten afnemen.

De onderzoekers zagen iets vreemds toen ze een hersengebied stimuleerden dat bekendstaat als de cortex cingularis anterior. Dat gebied is betrokken bij emotie, leren en geheugen. De patiënten meldden dat ze het gevoel begonnen te krijgen alles te kunnen overwinnen – welke uitdaging er ook in het verschiet lag.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Een van de patiënten vergeleek het met een klapband krijgen terwijl je met je auto halverwege de bestemming bent, en je geen andere mogelijkheid hebt dan gewoon doorrijden. ‘Het was positief’, stelde hij. ‘Harder gaan, harder gaan om hier doorheen te komen.’ Bij een nepstimulatie, waarbij de elektroden in werkelijkheid helemaal geen elektrische stimulatie afgaven, rapporteerden beide patiënten geen bijzondere sensaties.

De ontdekking kan van pas komen bij de behandeling van mensen met een obsessief-compulsieve stoornis. Mogelijk is hun stoornis af te zwakken door aangewezen hersengebied te beïnvloeden, met als gevolg dat ze minder extreem volharden in hun obsessies.