Ook NWT blijkt over de tong te zijn gegaan in de gehackte e-mails van het Britse centrum voor klimaatonderzoek CRU, die eind vorig jaar op straat kwamen te liggen.

Uit de duizenden gehackte e-mails van de Climate Research Unit (CRU) van de University of East Anglia in Engeland blijkt dat klimaatonderzoeker Rob van Dorland van het KNMI in 2005 internationaal onder druk werd gezet om het VN-klimaatpanel IPCC koste wat kost te verdedigen. Aanleiding waren uitspraken die Van Dorland vier jaar geleden deed in NWT.

Van Dorland, zelf mede-auteur van de IPCC-rapporten, zei destijds in NWT dat hij het ‘heel dubieus’ vond dat een reconstructie van de temperaturen op het noordelijk halfrond van de afgelopen duizend jaar ‘zonder dat iemand het echt heeft gecontroleerd (…) beide peer review-ronden van het IPCC zelf is gepasseerd’.

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren
LEES OOK

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren

Ondanks hun ogenschijnlijke alledaagsheid is er nog veel onbekend over wolken en hun invloed op ons klimaat. De Europees-Japanse Earthcaresatelliet mo ...

Op die temperatuurreeks – bijgenaamd ‘de hockeystick’ vanwege de omhoogstaande punt, die zou wijzen op een sterke recente temperatuurstijging – kwam veel technische kritiek. “Ik denk dat dit op de volgende IPCC-bijeenkomst in mei in Peking op de agenda zal staan,” zei Van Dorland destijds over die kritiek.

In een van de uitgelekte e-mails (11 februari 2005) schrijft Phil Jones van de CRU aan de opsteller van de hockeystickgrafiek, Michael Mann van de Amerikaanse Penn State University dat Van Dorland in ‘that Dutch magazine’ [NWT, red.] ‘onjuist is geciteerd.’ Blijkbaar had Van Dorland besloten NWT te beschuldigen van onjuist citeren om zo zijn eigen positie binnen het IPCC te ‘redden’.

Spijt
Vorig jaar bevestigde Van Dorland tegenover NWT dat hij door het citaat internationaal ‘in de problemen’ was gekomen. Het NWT-artikel kwam eind januari uit en verscheen toen ook in Engelse vertaling in de Canadese krant The National Post. Mann en Jones wisten dus wat Van Dorland had gezegd.

Ook de Duitse klimaatonderzoeker Hans von Storch, die zich in NWT kritisch had uitgelaten over de hockeystick, komt in de e-mail van Jones ter sprake: “Hans von Storch zal waarschijnlijk spijt hebben van de dingen die hij gezegd heeft.”

Von Storch zegt in een telefonische reactie niet verbaasd te zijn over de inhoud van de e-mail. Zelf is hij destijds niet onder druk gezet, laat hij weten. “Ze weten dat dat bij mij toch geen zin heeft.” Over Van Dorland: “Uit deze e-mail kun je overduidelijk opmaken dat ze hem onder druk gezet hebben.”

Van Dorland zelf wilde niet reageren.

Marcel Crok