De manier waarop je danst is uniek. Zelfs zo uniek, dat een computer mensen kan onderscheiden op basis van hun dansmoves.

Onderzoekers van de universiteit van Jyväskylä in Finland lieten een computer kijken naar mensen die op verschillende muziekstijlen dansten. Het doel van het algoritme was dat het op basis van de beelden de juiste muziekstijl zou bepalen. Dit lukte niet, maar het algoritme wist opvallend genoeg wel dansende individuen te herkennen.

Acht muziekgenres

De onderzoekers lieten proefpersonen op acht verschillende muziekgenres dansen. Camera’s registreerden de bewegingen van markeringen die op de gewrichten van de deelnemers waren geplakt.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

Een algoritme moest op basis van die markeringsbewegingen het muziekgenre bepalen waarop de deelnemers dansten. Hier slaagde het algoritme niet in. In slechts 30 procent van de gevallen bepaalde de computer de juiste muziekstijl.

Het Finse team kwam er wel achter dat het algoritme personen van elkaar kon onderscheiden, ongeacht de muziekstijl waarop ze dansten. Uit een groep van 73 proefpersonen identificeerde het algoritme in 94 procent van de gevallen de dansende personen correct.

Hoofd, schouders, knie en …

Het algoritme maakte gebruik van de snelheden van het hoofd, schouders en knieën om personen te identificeren. Daarnaast waren de bewegingen van ‘gekoppelde’ gewrichten (zoals de linker en rechter schouder) ten opzichte van elkaar een belangrijke aanwijzing om een persoon te herkennen.

Het model gebruikte geen informatie over de afstand tussen de gewrichten. Maar volgens onderzoeker Emily Carlson is het wel heel waarschijnlijk dat die afstand ook gebruikt kan worden om individuen te identificeren.

Motorische vingerafdruk

Volgens de onderzoekers laten de resultaten zien dat hoe mensen zich bewegen per persoon uniek is. Het is een motorische vingerafdruk.

Er wordt al onderzoek gedaan naar de praktische toepassingen van de motorische vingerafdruk. Zo kan die in de toekomst bijvoorbeeld gebruikt worden om personen te herkennen op beelden van beveiligingscamera’s.