Vaccinatie tegen covid-19 vermindert het risico op long covid, vóór maar ook na besmetting met het coronavirus.  

Statisticus Daniel Ayoubkhani van het Britse bureau voor nationale statistieken (ONS) en zijn collega’s volgden meer dan 28 duizend mensen in de leeftijd van 18 tot 69 jaar in het Verenigd Koninkrijk voor een periode van zeven maanden.

Besmettingsonderzoek

De deelnemers maakten deel uit van het bredere covid-19-onderzoek van het ONS. Elke maand tussen februari en september 2021 werd gevraagd hoe het met ze ging.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

In deze periode testten alle deelnemers positief op het SARS-CoV-2-virus, en ze kregen ten minste een dosis van een covid-19-vaccin. Tegen het einde van deze periode waren ze dus allemaal besmet en gevaccineerd. Sommigen raakten echter besmet voordat eind 2020 de prikken werden verstrekt.

De onderzoekers onderzochten of het vaccin invloed had op het risico om long covid te ontwikkelen, waarbij patiënten na hun infectie langdurig last blijven houden van klachten. Hiervoor vergeleken ze het aantal deelnemers dat corona kreeg vóórdat ze werden gevaccineerd, met het aantal deelnemers dat corona kreeg nadat ze de prik ontvingen. In beide groepen bleken de vaccins het risico op long covid te verminderen. Dus ook bij deelnemers die gevaccineerd werden nadat ze corona hadden gekregen.

Ongeveer 24 procent van de deelnemers zei dat ze tot op zekere hoogte long covid hadden ontwikkeld tijdens de zeven maanden van het onderzoek.

Beschermend vaccin

De resultaten wijzen erop dat een enkele vaccinatiedosis na besmetting met het SARS-CoV-2-virus het risico op aanhoudende long covid-symptomen met 13 procent vermindert. Het risico daalde met nog eens 9 procent wanneer de deelnemers tegen het einde van de onderzoeksperiode een tweede vaccinatiedosis kregen.

‘We weten dat langdurige covidsymptomen verdwijnen en dan weer terugkomen’, zegt Ayoubkhani. ‘In dit onderzoek konden we kijken naar langetermijntrends, dat was een sterk punt van de studie.’

Het onderzoek suggereert dat vaccins zelf direct het risico long covid  kunnen verminderen.

De onderzoekers vermoeden dat coronavaccin eventuele resten van virusdeeltjes in het lichaam kunnen aanvallen. ‘Misschien heeft het te maken met het idee van het resetten van het ontwrichte immuunsysteem’, zegt Ayoubkhani. ‘Covid ontregelt het immuunsysteem. Het vaccin kan het resetten.’

Aan het eind van het onderzoek was iedereen gevaccineerd. Beeld: ANP.

Geen brede groep

89 procent van de deelnemers, met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar, was wit. Het is dus onduidelijk of deze resultaten ook gelden voor mensen van andere etniciteiten. De meeste gezinsenquêtes bestaan grotendeels uit witte deelnemers, waarbij er bij oudere en meer welgestelde mensen ook meer kans is dat ze de vragenlijsten beantwoorden, zegt Ayoubkhani.

‘Ik denk dat er terecht vraagtekens worden geplaatst bij de generaliseerbaarheid van dit onderzoek naar bepaalde etnische groepen’, zegt hij. De onderzoekers hielden geen rekening met de ernst van de covid-19-sympomen of met het specifieke vaccin dat ze kregen.