DNA-bewerkingstechniek CRISPR zou van pas kunnen komen bij het behandelen van stofwisselingsziekten die in verband staan met obesitas. Onderzoek bij dieren laat zien dat het mogelijk is om vet uit het lichaam te verwijderen, het te veranderen in een energie-verbrandend type vet, en het vervolgens terug te plaatsen.

‘Het zou een behandeling kunnen bieden bij stofwisselingsziekten’, zegt medicus Silvia Corvera van de Universiteit van Massachusetts Medische School.

Het darmmicrobioom en chronische ziekten
LEES OOK

Het darmmicrobioom en chronische ziekten

Het microbioom wordt in verband gebracht met ziekten zoals alzheimer, diabetes en het chronischevermoeidheidssyndroom.

Het meeste vet slaat alleen energie op, maar sommige vettypes – bruin en beige vet – kunnen glucose verbranden en daarbij hitte produceren. Mensen hebben kleine voorraden bruin vet, maar deze worden alleen geactiveerd na herhaalde blootstelling aan kou.

Vettige muizen

Het team van Corvera implanteerde eerder al extra beige vet bij muizen met een vet dieet. Ze lieten zien dat de diertjes hierdoor hun bloedsuikerspiegel beter konden reguleren. Een andere groep onderzoekers, geleid door haar collega Michael Czech, toonde daarnaast aan dat normaal vet omgezet kan worden in beige vet. Dit deden ze door een gen genaamd NRIP1 uit te schakelen.

De twee teams bundelden vervolgens hun krachten. De onderzoekers gebruikten CRISPR om het NRIP1-gen te deactiveren in menselijke voorlopercellen voor vet. Dit zorgde voor een toename van beige vetcellen. Deze cellen implanteerden ze daarna bij muizen.

Grammetje vet

De knaagdieren werden vervolgens op een dieet met een hoog vetgehalte gezet. De muizen geïmplanteerd met het menselijke beige vet ondervonden maar de helft van de gewichtstoename van de diertjes die onbewerkt menselijk vet geïmplanteerd kregen. Bovendien bleven de dieren in de eerste groep hun bloedsuikerspiegel op een normale manier reguleren, terwijl de tweede groep glucose-intolerant raakte.

Zo’n één gram vet van een persoon zou voldoende vetvoorlopercellen bevatten voor een behandeling, zegt Corvera. De methode zal echter eerst nog tests bij andere primaten moeten doorstaan, voordat deze bij mensen geprobeerd kan worden.

DNA-bewerking
LEESTIP: Hoe kunnen we genen nu precies bewerken met CRISPR-Cas9? Lees er alles over in het boekje DNA-bewerking. Verkrijgbaar in onze webshop, ook als e-book.