De dikke Pythagoras zet zijn lezers aan het werk met vele pittige wiskunderaadsels.

Als je De dikke Pythagoras doorbladert, wordt al snel duidelijk: met dit boek kun je je urenlang vermaken. Meer dan zeshonderd wiskundepuzzels sieren de pagina’s. Ter ere van de zestigste verjaardag van wiskundetijdschrift ­Pythagoras selecteerde de ­redactie de leukste puzzels en raadsels uit alle jaargangen.

Hoewel Pythagoras officieel voor jongeren is bedoeld, is dit boek ook heel geschikt voor ­volwassenen die zin hebben hun tanden in een pittige opgave te zetten. Misschien moeten die af en toe wat middelbareschoolkennis oprakelen, maar de meeste puzzels zijn op te­ ­lossen met een gezonde
dosis inzicht en doorzettingsvermogen. Naast origineel en uitdagend zijn de puzzels erg gevarieerd: meetkunde, getallen, kans­rekening, logische raadsels: er is voor ieder wat wils.

Nobelprijswinnaar Anne L’Huillier: 'Het duurde 14 jaar voordat ons idee slaagde'
LEES OOK

Nobelprijswinnaar Anne L’Huillier: 'Het duurde 14 jaar voordat ons idee slaagde'

We spraken Nobelprijswinnaar Anne L’Huillier over haar grootste ontdekking en over haar huidige werk.

De auteurs laten geen kans onbenut om je brein aan het werk te zetten: zelfs de paginanummers vormen een puzzeltje. Maar het is ook heerlijk om het boek door te bladeren en alle wist-je-datjes te lezen. Zoals het feit dat er geen enkel hard historisch bewijs is dat Pythagoras daadwerkelijk heeft gewerkt aan de naar hem vernoemde stelling. Bovendien waren de Babyloniërs ruim duizend jaar eerder ook al van deze stelling op de hoogte.

Hoe dan ook heeft de oude Pythagoras een belangrijke bijdrage ­geleverd aan de wiskunde, en De dikke Pythagoras zal minstens zo’n grote bijdrage
leveren aan het wiskundeplezier van zijn ­l­ezers.

De dikke Pythagoras is te bestellen in onze webshop.