Oestrogenen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer.

Een eeuw geleden verwierf de arts Alois Alzheimer in München met zijn onderzoek aan oudere patiënten eeuwige roem. Nu doet Christian Behl, docent aan het Max-Planck instituut voor Psychiatrie in die stad, onderzoek naar de beteugeling van de ziekte van Alzheimer.

Het is een ouderdomskwaal en de belangrijkste oorzaak van dementie: de ziekte van Alzheimer. De oorzaak van het aftakelingsproces ligt in de hersenen. Daar ontstaan eiwit-ophopingen tússen de zenuwcellen, plaques. Deze bestaan uit een eiwitfragment – het bèta-amyloïde – van het grotere eiwit APP (amyloid precursor protein). Bij Alzheimer patiënten wordt APP verkeerd in stukken gehakt. Oestrogenen kunnen dit voorkomen.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Oestrogenen – vrouwelijke voortplantingshormonen – hebben verborgen talenten. In de hersenen werken zij bijvoorbeeld als antioxidant, ofwel vanger van schadelijke moleculen. Daarnaast onderdrukken zij de vorming van het schadelijke bèta-amyloïde in de hersenen door bepaalde genen aan- of uit te schakelen.

“We hebben twee mogelijkheden”, zegt Behl. “We kunnen de chemische structuur van oestrogenen verbeteren zodat we een superantioxidant maken. Beter nog is als we achterhalen welke genen oestrogenen aan- of uitschakelen. DNA-chips zullen de genen ontmaskeren.”

Frederique Melman