CERN bevestigt Higgs-deeltje

Higgs interactieNatuurkundigen hebben bevestigd dat het deeltje dat ze vorig jaar vonden met de Large Hadron Collider inderdaad het lang gezochte Higgs boson is. Sinds hun ontdekking in juli hebben de wetenschappers nog eens twee en een half keer zoveel meetgegevens verzameld.

Alle gevonden gegevens duiden erop dat het inderdaad om een Higgs boson gaat. De Higgs boson is onderdeel van het standaardmodel, een natuurkundige theorie die alle deeltjes en krachten beschrijft. Het deeltje verklaart hoe andere deeltjes aan hun massa komen. De natuurkundigen wijzen er wel op dat het deeltje eventueel ook een andere lichte boson zou kunnen zijn, die geen onderdeel is van het standaardmodel.Afbeelding: ATLAS Experiment/CERN
Dinosauruseieren gevonden in SpanjePaleontologen hebben in het noordoosten van Spanje vier eieren van vier dinosaurussoorten gevonden. Ze vonden de eieren in Coll de Nargó, een archeologische hotspot in de provincie Lleida. De regio is bezaaid met eierschalen, eieren en nesten. Tot nu toe was slechts een soort ei in de regio gevonden, die van de Megaloolithus siruguei. Dankzij de nieuwe vondst kunnen de Spaanse paleontologen nu een aantal nieuwe soorten aan de lijst toevoegen. Naast de Megaloolithus siruguei, gaat het om de eieren van de Cairanoolithus roussetensis, de Megaloolithus aureliensis en de Megaloolithus baghensis. Volgens de onderzoekers zijn de fossielen tussen de 71 en 67 miljoen jaar oud. De vondst bewijst dat de dieren Coll de Nargó miljoenen jaren lang als nestplek gebruikten.

Ons bizarre brein: dossier
LEES OOK

Ons bizarre brein: dossier

In dit dossier storten we ons op tien kwesties die licht schijnen op de werking van ons meest mysterieuze orgaan: het brein.

Afbeelding: J.A. Peñas – SINC

Gel stopt bloeden

Biotechnoloog Joe Landolina heeft een gel uitgevonden die ervoor zorgt dat bloed direct stolt en een wond snel begint te helen. Een proef op ratten was succesvol – een snee in de lever van een rat heelde vrijwel direct. Ook een beschadiging aan de halsslagader van de rat was met de gel te behandelen. Zodra de gel met een wond in contact komt, zorgt het ervoor dat het bloed snel stolt. Ook activeert het bloedplaatjes die een afsluitende bloedprop vormen. Landolina heeft zijn onderzoek nog niet gepubliceerd, maar verwacht dit binnen twee maanden te doen. Hij hoopt dat onder andere het leger geïnteresseerd zal zijn in zijn product. De naam Veti-Gel verwijst overigens naar het fictieve goedje Medi-gel, een vergelijkbaar middel dat in het computerspel Mass Effect voorkomt.

Afbeelding: Sebastian Kaulitzki

Grote ogen kostten Neanderthalers de kop

Het uitsterven van de Neanderthalers is waarschijnlijk toe te schrijven aan hun goede gezichtsvermogen. Neanderthalers hadden grotere ogen dan de moderne mens. Ook het deel van het brein dat was betrokken bij visuele waarneming was aanzienlijk groter. Daardoor kregen andere hersendelen kregen minder ruimte om te ontwikkelen, waaronder de gebieden die betrokken zijn bij het vormen van complexe sociale groepen. De moderne mens was wel in staat sociale groepen op te zetten en hadden daardoor een grotere overlevingskans. Dat concludeerden antropologen van de universiteit van Oxford, nadat ze vijfentwintig Neanderthalerschedels vergeleken met negenendertig schedels van moderne mensen. De onderzochte schedels waren tussen de 27000 en 200.000 jaar oud.

Afbeelding: Chris Stringer/Musée de l’Homme Paris
Neanderthalerschedel (links), schedel van moderne mens (rechts)