Paleontologen hebben een dinosaurus met een opvallend grote neus ontdekt. Het fossiel, dat gevonden is in Utah, lag bijna twee decennia lang in de opslag voordat het weer aan het licht kwam.

Het fossiel is in een oude rivierbedding gevonden. Wellicht was deze dinosaurus het slachtoffer van een megakrokodil.  Bron: Julius T. Csotonyi
Het fossiel is in een oude rivierbedding gevonden. Wellicht was deze dinosaurus het slachtoffer van een megakrokodil.
Bron: Julius T. Csotonyi

De dinosaurus is een Rhinorex condrupus. Het beest leefde zo’n 75 miljoen jaar geleden, en behoorde tot de plantetende hadrosauriërs. Hij was zo’n 9 meter lang en woog bijna 4000 kilogram. Zijn naam is gebaseerd op de grote neus die op zijn gelaat pronkte: het Latijnse Rhinorex betekent ‘neuskoning’ (rhino is neus, rex is koning).

Het is nog een raadsel wat het nut was van zo’n grote gok. Andere dinosauriërs uit dezelfde familie hadden geen geweldig reukvermogen, wat de paleontologen doet vermoeden dat ook de Rhinorex condrupus niet bovengemiddeld goed kon ruiken. Waarschijnlijker is dat vrouwtjes partners met een grote neus aantrekkelijker vonden. De neus kon ook simpelweg dienen als een herkenningspunt voor dieren van dezelfde soort.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Dinosaurus in de opslag

Het fossiel van de Rhinorex condrupus was al in de jaren negentig opgegraven in het Amerikaanse Utah. Het is toen in de opslag geplaatst van de Brigham Young University. Onlangs ‘herontdekten’ paleontologen de vondst en begonnen ze met hun onderzoek om de dino te identificeren. Het bleek tot hun verrassing om een voorheen onbekende soort te gaan.

Lees ook: