Diemen (NL) – Door zelf een kunstzinnig veelvlak te maken, kun je een paar honderd euro of een duur driedimensionaal modelleerprogramma winnen.


“Ontwerp een ruimtelijke figuur met een bijzondere en kunstzinnige symmetrie.” Dit is in het kort gezegd de opdracht van de veelvlakkenprijsvraag die Pythagoras, een wiskundetijdschrift voor jongeren, samen met de stichting Ars & Mathesis dit voorjaar organiseert.
Veelvlakken zijn ruimtelijke figuren die alleen platte zijvlakken hebben. Drieduizend jaar wiskundig speurwerk heeft een eindeloze variatie opgeleverd: van een simpele kubus tot een veel ingewikkelder vorm als een voetbal.

Ook met roerstaafjes zijn mooie vormen te maken

De prijsvraag is bedoeld voor iedereen. “We willen met deze wedstrijd een beroep doen op de fantasie en creatieve aspecten van de wiskunst. Hiermee proberen we het enorme reservoir van exact en creatief talent aan te spreken dat op dit moment in Nederland onbenut wordt gelaten”, zeggen de organisatoren in hun aankondiging.
Trouwe Natuur&Technieklezers hebben bij deze prijsvraag een niet onaanzienlijk voordeel: in de Doe-het-Zelfrubriek van het huidige februarinummer maakt scheidend hoofdredacteur Jos van den Broek een aantal prachtige voorbeelden met rietjes.

Sonja Jacobs

Details van de prijsvraag: www.science.uva.nl/misc/pythagoras