SLOCHTEREN (NL) – Rond 2007 wordt de natuurlijke druk van het gasveld in Slochteren zo laag, dat het gas niet meer vanzelf naar boven stroomt. De Nederlandse Aardolie Maatschappij gaat compressoren gebruiken om het gas omhoog te pompen.


Sinds de start van de gasboringen in Slochteren in 1963 is de natuurlijke gasdruk van het aardgas gedaald van 347 bar naar 145 bar. Rond het jaar 2007 zal de natuurlijke druk zelfs gedaald zijn naar 90 tot 100 bar. De druk is dan zo laag, dat het gas niet langer automatisch de gasleidingen in zal stromen. Om het gas toch omhoog te krijgen, gaat de NAM compressoren inzetten.

Er is nu al begonnen met de bouw van de compressoren. De eerste is in april dit jaar in bedrijf genomen. De installatie draait nog niet op vol vermogen, omdat de natuurlijke gasdruk nog redelijk hoog is. De natuurlijke gasdruk is nog goed voor een productie van 400 miljoen kubieke meter aardgas per dag. Slochteren, een van de grootste gasvelden ter wereld, heeft tot nu toe zo’n 1300 miljard kubieke meter opgeleverd. Dat is ongeveer de helft van de totale hoeveelheid gas in het veld. Met de compressoren moet het volgens de NAM mogelijk zijn om nog tot halverwege de volgende eeuw gas te blijven leveren, zo schrijft het Technisch Weekblad. Zodra de natuurlijke druk kleiner dan 20 bar wordt, is verdere exploitatie van het veld niet meer mogelijk. De NAM schat dat halverwege de volgende eeuw zal zijn. Er blijven dan nog vele miljoenen kubieke meters gas achter.

AV