Hilo, Hawaï (VS) – Amerikaanse onderzoekers vinden een effectieve methode om slakken te verdelgen. Een kopje koffie is voldoende om de slijmerige veelvraten te doden.


De wetenschappers van het onderzoekscentrum van het ministerie van Landbouw op Hawaï ontdekten dat een oplossing met 1-2% cafeïne bijna alle slakken in de nabijheid doodde.
Op zoek naar een middel tegen schadelijke kikkers merkten de Amerikanen plotseling dat de slakken in de buurt van de cafeïneoplossing bijna allemaal het loodje legden. Lage concentraties rond de 0,01% zijn volgens Robert Hollingsworth en zijn collega's al voldoende om de niet geringe eetlust van de slak te bederven. Een kopje instant koffie bevat al snel zo'n 0,05% cafeïne, terwijl de concentratie in versgezette koffie nog hoger is. De cafeïnemethode werkt aanzienlijk beter tegen slakken dan de huidige verdelgingsmethoden.
Hollingworth voorspelt het toekomstig gebruik van cafeïne in kassen, fruitboomgaarden en groentenvelden. “Ik verwacht toepassingen van cafeïneoplossingen met een concentratie, waarbij de kleinere slakken sterven, terwijl de grotere exemplaren slechts afgestoten worden,” vertelt hij. Deskundigen van de Universiteit van Nottingham waarschuwen voor al te enthousiast gebruik van koffie. Volgens hen weert de cafeïne ook insecten, waar de planten wel profijt van hebben.

Sabrine Caspers