Jaarlijks overlijden honderdduizenden mensen aan malaria, dengue en zika – ziektes die via muggen worden overgedragen. Een app kan je nu vertellen of die vervelende mug in je kamer een ziekte bij zich draagt of niet.

Nooit meer ziek door een app die je vertelt of je in gevaar bent

Van de 3500 muggensoorten hebben maar 40 het op mensen gemunt. Het is echter niet te doen om de gevaarlijke muggen alleen met het blote oog te herkennen. Twee verschillende soorten kunnen er haast identiek uitzien, terwijl de één op zoek is naar het bloed van mensen en de andere meer van dieren houdt.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

Door naar de unieke geluidsfrequentie van de muggen te luisteren zijn ze echter wel te herkennen. Muggen gebruiken dit specifieke gezoem om soortgenoten te vinden in parende zwermen, waar vaak verschillende soorten aan meedoen, zegt Marianne Sinka van Oxford.

Twee teams van onderzoekers aan de universiteiten van Oxford en Stanford gebruiken de microfoons van smartphones om dit unieke gezang op te nemen. Vervolgens wordt het irritante gezoem van de muggenvleugels vergeleken met een database van alle bekende frequenties.

De app MozzWear van Oxford kan met de microfoon van een smartphone het gezoem binnen een radius van tien centimeter analyseren. De software vergelijkt het akoestische profiel door een machine learning-algoritme te gebruiken. Bij de eerste metingen lag de nauwkeurigheid van de diagnose, voor zeven muggensoorten, tussen de 68 en 92 procent.

Met het Abuzz-systeem van Stanford kun je muggengezoem uploaden naar een website, waarin een speciaal algoritme zit dat het profiel herkent en vergelijkt met een database. Ze werken ook aan een versie die via  sms werkt; je zou het gezoem via een spraakmemo kunnen versturen, waarna je een sms’je terugkrijgt met de uitslag.

Meer dan een app

Met behulp van andere data van de telefoon, zoals tijd en locatie, kan Abuzz momenteel twintig muggensoorten onderscheiden. Het doet dit met een nauwkeurigheid van tussen de 70 en 90 procent, zegt projectleider Manu Prakash.

De apps zullen uiteindelijk meer kunnen doen dan enkel wetenschappers helpen om muggensoorten in kaart te brengen, stelt Heather Ferguson van de universiteit van Glasgow. Lokale overheden kunnen de apps gebruiken om te beslissen waar ze maatregelen moeten treffen tegen malaria en zika. Ze kunnen ook gebruikt worden als een waarschuwingssysteem waarmee kan worden gecontroleerd of een nieuwe soort zich in een gebied heeft verspreid.

De resultaten van de eerste metingen zijn veelbelovend maar de onderzoekers moeten nog aantonen hoe goed de metingen zijn wanneer er meer variabelen in het spel zijn. Zo is er vaak sprake van onwenselijk achtergrondgeluid en zijn er kleine variaties in de eigenschappen van muggen binnen een soort. Een groter lichaam beïnvloedt bijvoorbeeld de vleugelslag, zegt Ferguson, wat kan leiden tot valse negatieven in het systeem.

Sinka presenteert haar werk op de conferentie Neural Information Processing Systems in december.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: