Noordwijk (NL) – De eerste plaatjes van de nieuwe Meteosatweersatelliet zijn veelbelovend.


Met de gegevens van MSG-1, de nieuwste weersatelliet die eind augustus gelanceerd werd, moet Erwin Kroll een makkelijk baantje gaan krijgen. De gegevens die deze satelliet over de weersomstandigheden over de gehele aardbol verzamelt, zullen naaar verwachting met name de weersvoorspellingen voor de korte termijn een stuk verbeteren.
Omdat de nieuwe satelliet bij meer golflengtes plaatjes maakt en per etmaal vaker zal meten, verwachten de meteorologen betere voorspellingen te kunnen doen voor bijvoorbeeld sneeuwval, mist en stormen.

Woestijn, wolken en groene gebieden zijn duidelijk zichtbaar

De eerste plaatjes van de satelliet zien er veelbelovend uit. Zelfs zonder de noodzakelijke correcties die satellietbeelden verscherpen, zijn al duidelijk de woestijn en groene gebieden op het Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse continent te zien. Ook kun je op de beelden de bewolkte gebieden mooi onderscheiden.
Of de weersvoorspellingen inderdaad vanaf nu altijd zullen kloppen, valt nog te bezien. In ieder geval zullen Erwin en zijn collega's wel mooiere filmpjes van bewegende wolkenformaties op het scherm kunnen toveren.

Sonja Jacobs