Een hotel in een Japans attractiepark zal het eerste hotel ter wereld zijn dat voor een groot deel wordt gerund door robots. Het hotel opent in juli. Dat rapporteert nieuwswebsite livescience.

Wetenschappers van de universiteit van Osaka ontwikkelde ook deze robot. Wellicht zal het hotelpersoneel op haar lijken. Bron: Osaka University
Wetenschappers van de universiteit van Osaka ontwikkelde ook deze robot. Wellicht zal het hotelpersoneel op haar lijken.
Bron: Osaka University

Robots zullen in het Henn-na hotel (het ‘vreemde hotel’) verantwoordelijk zijn voor de receptie, bediening, schoonmaak en garderobe. Ze zullen sprekend op mensen lijken, dankzij handbewegingen en oogbewegingen die ze ‘afkijken’ van hun gasten. Daarnaast spreken de robots Japans, Chinees, Koreaans en Engels. In het hotel, dat 72 kamers bevat, zullen ook tien menselijke medewerkers aan de slag gaan.

Naast het robotpersoneel kent het hotel nog meer technische hoogstandjes. In plaats van kamersleutels kunnen de gasten ervoor kiezen om hun gezicht te laten scannen, zodat ze met behulp van gezichtsherkenning hun kamers kunnen betreden.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

Hollands

Wetenschappers aan de universiteit van Osaka hebben de robots ontworpen, en het bedrijf Kokoro heeft ze geproduceerd. Het robothotel heeft ook een vleugje Nederlands vakmanschap: het attractiepark waar het hotel ligt, heet Huis Ten Bosch. Het park, in de buurt van Nagasaki, is gebaseerd op een typisch Hollandse stad.

Goedkoop

Het gebruik van robots is veel goedkoper dan menselijke medewerkers die een salaris opeisen. Een nachtje in het robothotel zal waarschijnlijk zo’n vijftig euro kosten – veel goedkoper dan andere hotels in het park. Toch zullen de prijzen kort na de opening wellicht hoger zijn. Het park biedt mensen in eerste instantie de mogelijkheid om te bieden op een nachtje in het futuristische hotel.

Lees ook: