Met röntgenscans is de mummie van een ongeveer 2300 jaar oude tienerjongen digitaal uitgepakt. Daarbij kwamen 49 amuletten aan het licht, waaronder een gouden scarabee op de plek van zijn hart.

Röntgenscans van een Egyptische mummie hebben onthuld dat de tienerjongen is begraven met een ‘tweede hart’ van goud. Daarnaast kreeg de jongen tientallen andere amuletten mee, die volgens de Oude Egyptenaren belangrijk waren voor het hiernamaals.

Doorgelichte jongen

De mummie, die sinds 1916 ongemoeid was gelaten in de kelder van het Egyptisch Museum in Caïro, dateert van rond 300 v.C. in de Ptolemeïsche periode. Radioloog Sahar Saleem van de Universiteit van Caïro heeft de kleine, met goud bedekte mummie digitaal ontrafeld met computertomografie (CT-scans). Zij beschreef het resultaat in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Medicine.

Hersentumoren wellicht beter te behandelen door middel van techniek die bloed-hersenbarrière opent
LEES OOK

Hersentumoren wellicht beter te behandelen door middel van techniek die bloed-hersenbarrière opent

Neuro-oncoloog Tom Snijders is gespecialiseerd in hersenkanker, waarbij de levensverwachting vaak gering is. Hij is betrokken ...

De honderden röntgenbeelden lieten het skelet en het zachte weefsel zien. Ook onthulden ze 49 amuletten, van 21 verschillende soorten.

De mummie werd in verschillende lagen blootgelegd met röntgenstraling Beeld: SN Saleem, SA Seddik, M el-Halwagy.

Saleem en haar team vonden een gouden scarabee van 3 centimeter groot in de borstholte van de mummie, die een hart symboliseert. Ook ontdekte zij een gouden tong in de mond, een amulet in de vorm van twee vingers naast de balseminginsnijding op de linkerdij en andere religieuze amuletten van goud, halfedelstenen en felgekleurd keramiek.

Het hart van de jongen zelf bleef ook in de borstkas. Dat is een spiritueel symbool dat gebruikelijk was bij Egyptische mummies, aldus de onderzoekers.

Lees meer over hoe technologie ons het Oude Egypte beter leert te begrijpen.

Gouden scarabee

De amuletten hadden veronderstelde beschermende eigenschappen voor de zware reis naar het hiernamaals, die volgens de Oude Egyptenaren op de dood volgde. ‘De familie van de jongen liet hem een zeer dure balseming ondergaan om goed voorbereid en uitgerust te zijn voor de ondergrondse reis, om veilig het hiernamaals te bereiken’, zegt Saleem. Zo kreeg hij sandalen mee om uit de kist te lopen, en een gouden tong om mee te spreken.

De mummie: Beeld: SN Saleem, SA Seddik, M el-Halwagy.

Egyptisch dodenboek

De onderzoekers gebruikten de CT-scans om een reconstructie van het gouden hart in 3D te printen. ‘Het grote gouden scarabee-amulet voor het hart is echt verbazingwekkend, vooral nadat ik het had geprint en in mijn handen kon houden’, zegt Saleem. ‘Er zijn gegraveerde tekens te zien op de achterkant van het 3D-geprinte amulet.’

Deze inscripties lijken verzen te bevatten uit het Egyptische Dodenboek, waarin staat dat de hartscarabee nodig is om het hart tot zwijgen te brengen wanneer het door de goden wordt beoordeeld op weg naar het hiernamaals.