Montpellier (F) – Franse wetenschappers bewijzen het ontstaan van eiwitten uit de oersoep. Onderzoekers van de universiteit van Montpellier II beschrijven een nieuw model voor het ontstaan van eiwitten in prebiotische omstandigheden, beter bekend als de oersoep.

Ruim vier miljard jaar geleden bestond de atmosfeer uit methaan, stikstof, ammonia, waterstof en water. Deze ingrediënten waren al voldoende om aminozuren te vormen, bewezen Urey en Miller in 1953. Ook andere basiselementen als suikers en DNA-basen worden onder deze omstandigheden gevormd. Hoe deze losse elementen echter grotere moleculen als eiwitten en DNA vormden, is nog altijd onduidelijk.

Hoofdonderzoeker Auguste Commeyras en zijn collega’s beschrijven in hun model een pomp die de vorming van de eiwitten stuurt. De synthese van eiwitten is een cyclus waarin losse aminozuren in een aantal opeenvolgende reacties aan elkaar worden gekoppeld. De primaire pomp verbruikt naast aminozuren ook stikstofoxide (NO). De Franse onderzoekers vonden tevens dat niet alle mogelijke combinaties van aminozuren aan elkaar werden gekoppeld. In hun experimenten ontstond slechts een beperkt aantal verschillende eiwitketens. Na het ontstaan van eiwitten is het slechts nog een kleine stap naar de vorming van zichzelf voortplantende organismen. “De gevormde eiwitketens kunnen al snel als katalysator dienen voor het ontstaan van zichzelf replicerende systemen”, concludeert Commeyras.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Sabrine Caspers