Elon Musk heeft weer eens een grootschalige droom. Op het International Astronautical Congress in Australië onthulde Tesla-miljardair Musk de nieuwe plannen van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX: een gigantische raket die in 2022 naar Mars moet vliegen.
De raket, die Musk de ‘BFR’ noemt (waarbij de B staat voor big en de R voor rocket) is kleiner dan de raket die hij vorig jaar tijdens hetzelfde evenement aankondigde. Zo moet de raket 150 ton lading meezeulen, in plaats van de 300 ton uit het vorige ontwerp. Toch is de raket nog altijd krachtiger dan alle andere raketten die bij SpaceX of NASA in de planning staan. Musk zei dat hij alle andere ruimtevoertuigen van SpaceX wil vervangen door dit nieuwe systeem.
‘We gaan al onze middelen inzetten voor de BFR en zijn ervan overtuigd dat we dit project kunnen bekostigen uit de omzet die we halen uit onze satellietlanceringen en de services die we verlenen aan het internationale ruimtestation ISS’, zei hij. Zodra de BFR operationeel is, moet hij die satellietlanceringen overnemen en vracht en mensen naar het ISS gaan vervoeren.
Het einde van een veilig internet?
Ze noemen het de ‘cryptocalyps’: het gevreesde moment waarop quantumcomputers zo krachtig worden dat ze dwars door alle b ...
Wonen op meerdere planeten
Daarna, stelt Musk, zet de raket koers naar de maan. ‘Dat maakt het bouwen van een maanbasis mogelijk. Het is 2017 – we zouden imiddels wel een maanbasis mogen hebben’, zei Musk. ‘En daarna gaan we natuurlijk naar Mars, zodat we als soort op meerdere planeten wonen. Dat is flink wat beter dan wonen op maar één planeet.’
Het bovenste deel van de raket is groot genoeg voor veertig cabines, waarin per stuk vijf à zes personen passen. Daarnaast bevat het een schuilruimte voor zonnestormen en een entertainmentgedeelte. Musk stelde dat hij van plan is om na de Marsmissie van 2022 nog eens vier BFRs te sturen, waarvan twee met bemanning. Dat moet in 2024 plaatsvinden. Musk wil dan op Mars naar water zoeken. Met koolstofdioxide uit de atmosfeer, wil hij de benodigde brandstof fabriceren voor de terugkeer.
Landen op Mars is een van de moeilijkste opgaven in de ruimtevaart. Musk stelt dat het ruimteschip een landingsmethode op basis van voortstuwing wil gebruiken die lijkt op wat de Falcon 9-raketten gebruiken.
39 minuten
Tot slot wil Musk de raket, nadat deze naar Mars is geweest, ook inzetten als vervoersmiddel tussen steden op aarde. Op die manier zou je in 39 minuten van Shanghai naar New York kunnen vliegen.
‘Over zes à negen maanden beginnen we aan het eerste schip’, zei Musk. ‘Ik weet vrij zeker dat we binnen vijf jaar het schip moeten kunnen maken en lanceren. Vijf jaar klinkt mij vrij lang in de oren.’ Musk heeft er echter een handje van om deadlines te stellen die hij niet kan halen.
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: