Stramme gewrichten, minder spierkracht, troebel zicht: ouderdomsklachten. Zouden jongeren er meer begrip voor hebben als ze een keer zouden ervaren hoe het is om oud te zijn? Dat is wat Miriam Reelick en Franka Bakker van het Radboudumc  op Lowlands gaan onderzoeken.

GERT_jung_m_w_2Lowlandsbezoekers kunnen dus bij Reelick en Bakker ervaren hoe ze zich over een paar decennia zullen voelen. Hoe? Door een verouderingspak aan te trekken. Dit bevat onder andere gewichten aan je polsen en je ellebogen om de verminderde spierkracht en het strammer bewegen voor elkaar te krijgen en een bril waardoor je beeld troebel wordt.

Dan heb je dat pak aan, en dan? Je gaat een parkoers afleggen. Opstaan uit een stoel, ergens over heen stappen; vrij dagelijkse bewegingen. Juist dan merk je het verschil tussen je huidige lichaam en dat van een oudere. Je weet hoe gemakkelijk het is om op te staan uit een stoel, juist omdat je er nooit bij stilstaat.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Dit onderzoek dient twee doelen, vertelt onderzoekster Reelick. ‘Doordat jongeren ervaren hoe het is om ouder te zijn, hopen we dat ze wat meer begrip krijgen voor ouderen. Bijvoorbeeld voor de ouderen die wat langer doen over afrekenen in de supermarkt, of die moeite hebben om een bus in te stappen.’

‘Het tweede doel van dit onderzoek’, gaat Reelick verder, ‘is bepalen waar de struikelblokken in die interactie tussen jongeren en ouderen liggen. Zodra we dat weten, kunnen we de interactie verbeteren.’ Dit is nog niet eerder in kaart gebracht.

Om te bepalen waar de problemen in de omgang van jongeren met ouderen en andersom liggen, gaan Reelick en Bakker op Lowlands spreken met zo veel mogelijk jongeren, over ouderen en ouder worden. Hoe kijk je tegen ouderdom aan? Wat zijn positieve ervaringen die je met ouderen hebt gehad, wat zijn negatieve?

Het onderzoek is deel van Lowlands Science op het Lowlands muziekfestival (21-23 aug)
Dit onderzoek is deel van Lowlands Science op het Lowlands muziekfestival (21-23 aug)

Reelick wilt het dus ook weten als je je vaak stoort aan langzaam afrekenende oudere mensen in de supermarkt. Juist omdat het gaat om het wegwerken van problemen, zijn de onderzoekers dus ook benieuwd naar je vooroordelen over ouderen. ‘Zodra we weten waar de problemen in de interactie tussen jongeren en ouderen zitten, kunnen we ons storten op gerichte oplossingen voor deze problemen’, aldus Reelick.

Waardevol

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat jongeren en ouderen (buiten familierelaties) erg weinig contact met elkaar hebben. Dit kan volgens het Thijmgenootschap, een organisatie voor wetenschap en levensbeschouwing, leiden tot verminderde sociale cohesie. Zeker nu er dankzij de vergrijzing steeds meer ouderen bijkomen, kan dit erg negatief voor hen uitpakken. Als jongeren minder begrip voor de problemen van ouderen hebben, dragen ze minder graag bij aan het welzijn van ouderen. En dat is bijvoorbeeld waar ons pensioensysteem op berust.

Lowlands Science is een samenwerkingsverband van Lowlands, campagnebureau BKB, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en New Scientist, waarbij tien wetenschappers onderzoek doen op muziekfestival Lowlands (21 t/m 23 augustus).

‘Ik ben een groot festivalfan’

Wat gaan de onderzoekers zélf doen op Lowlands? Ditmaal geeft Miriam Reelick van het Radboudumc antwoord.

Wat wil je op Lowlands allemaal nog meer gaan doen, behalve wetenschappelijk onderzoek uitvoeren?
‘Ik heb gezien dat Courtney Barnett komt, daar wil ik graag heen, en Lianne La Havas. Maar ik zag ook de Chemical Brothers en het Scapino Ballet staan. We hopen natuurlijk op zon, en een lekker wijntje in het gras.’

Ben je al eens eerder op Lowlands of een ander festival geweest?
‘Ja zeker, ik ben een groot festivalfan. Dit is al de zevende of achtste keer dat ik naar Lowlands ga. Laatst ben ik naar Solar geweest en naar Down the Rabbit Hole. Ik heb een brede muzieksmaak en daarom vind ik Lowlands ook zo leuk. Het programma is heel gevarieerd en de sfeer is fantastisch.

Waar heb je het meest zin in?
‘We staan met het hele team op de medewerkerscamping. We gaan werken samen aan het onderzoek en gaan lekker met z’n allen genieten van de ontspannen en relaxte sfeer van het festival.’

Lees verder: