Een van de Galileo-satellieten die aflopen zomer in de verkeerde baan om de aarde terecht kwam, zal binnenkort naar de goede plek manoeuvreren. Dat belooft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Galileo-satelliet in zijn baan om de aarde. Bron: ESA-P. Carril
Galileo-satelliet in zijn baan om de aarde.
Bron: ESA-P. Carril

Er zijn heel wat corrigerende bewegingen nodig voordat de satelliet weer op het goede pad is. Na de lancering op 22 augustus kwam het apparaat, samen met een tweede satelliet, in een verkeerde baan om de aarde terecht. De satellieten zijn bedoeld als vijfde en zesde satelliet voor het navigatiesysteem Galileo. Dankzij de misstap konden de satellieten echter niet voor navigatie gebruikt worden.

Ellips

De baan van het paar is ellipsvormig, terwijl een cirkelvormige baan geschikt is voor navigatie. Het doel van de correctie is om het laagste punt van de baan te verhogen om zo de cirkelvormige baan te benaderen. Dat zou niet alleen navigatiegegevens opleveren, maar het bespaart de satelliet ook veel schade door straling. Hij zat eerder precies in de stralingsgordels van geladen deeltjes om de aarde, wat op de lange duur funest kan zijn voor de apparatuur. Als de manoeuvre lukt, zal ook de andere satelliet het voorbeeld volgen.

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’
LEES OOK

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’

Tien jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste in het lab gemaakte hamburger. Wanneer kunnen wij daar onze tanden in zetten?

Rond

Perfect zal de baan niet zijn. Voor een volledige correctie hebben de apparaten te weinig brandstof aan boord. Toch is de manoeuvre de moeite waard: op deze manier kunnen de dure satellieten toch nog nuttig zijn voor navigatiedoeleinden.

Lees ook: