Southampton, Sussex (GB) – De eerste buckybal met twee halogeenatomen is gemaakt. Wellicht is dit een opstap naar fluorgecoate buckyballen die na verwachting dezelfde materiaaleigenschappen (hard en smerend) hebben als teflon.


Naast de meer bekende vormen van zuiver koolstof, zoals grafiet en diamant, bestaan er fullerenen. Dit zijn holle koolstofclusters. Het prototype fullereen, C60, staat inmiddels beter bekend als de buckybal of buckminsterfullereen. Het molecuul ziet er qua vorm uit als een voetbal, met koolstofatomen op elk van de zestig gelijkwaardige hoekpunten.

Gefluoreerde buckyballen maakten de wetenschappers al eerder. Maar het was nog nooit gelukt twee fluoratomen aan een buckybal te hechten. De structuurformule van het nieuwe molecule is C60F2. De fluoratomen maken buckyballen meer reactief, waardoor het een stuk gemakkelijker wordt om er andere chemische zijgroepen aan de koppelen.

Een van de grootste problemen bij het toevoegen van halogenen, zoals chloor of broom, aan een fullereen is dat de twee grote halogeenatomen elkaar in de weg zitten. Hierdoor wordt de buckybal instabiel. Fluor is kleiner en levert geen problemen op. De gefluoreerde buckybal is gemaakt met behulp van K2PtF6 bij 470ºC bij verlaagde druk. De aanwezigheid van het molecuul is aangetoond met massaspectrometrie en NMR-spectrometrie. De onderzoekers beschrijven hun resultaten in het komende nummer van Chemical Communications. Bron: The Alchemist.

Ingrid van Vilsteren