Delft (NL) – De nieuwste generatie gashaarden heeft geen schoorsteen nodig. Goede ventilatie is vereist, maar er komen geen schadelijke stoffen in de kamer.


Veel nieuwbouwhuizen hebben geen rookkanaal. Voor de bewoners die toch een gezellige gashaard in huis willen is er een oplossing: een gashaard zonder rookafvoer. Door de afwezigheid van een schoorsteen gaat er geen warmte verloren. De haard heeft hierdoor een warmterendement van honderd procent. Kachels met rookafvoer hebben een rendement tussen twintig en zeventig procent.
Natuurlijk komen er bij het branden van de kachel wel gassen vrij, alleen geen giftige. De verbranding van het aardgas verloopt heel netjes en gecontroleerd. Daardoor komt bij de verbranding voornamelijk waterdamp en koolstofdioxide vrij. Een katalysator zet het beetje giftige koolstofmonoxide dat toch vrijkomt, om in koolstofdioxide. De kachel stoot dus dezelfde stoffen uit die wij uitademen.
Door de goede verbranding en het hoge rendement is er niet zo veel gas nodig om lekker warm te zitten. Toch moet de kamer waar de kachel staat minstens 55 kubieke meter zijn. Een standaard luchtafvoer van tien bij veertien centimeter wordt ook dringend geadviseerd.
In de Verenigde Staten worden momenteel meer kachels zonder dan met rookafvoer verkocht. Het Nederlandse bedrijf Bellfires introduceerde de noodzakelijke katalysator in Nederland. Ontwerpbureau MMiD voorzag de kachel van een modern Hollands design. Voor de leden van de zapgeneratie wordt de kachel geleverd met afstandsbediening.

Marijn Sandtke