Aberdeen (UK) – Een driekleurige laserbundel verbetert het zicht van oogartsen op het netvlies.


Schotse oogheelkundigen ontwikkelen een manier om het netvlies van patiënten in kleur op het scherm te krijgen. Met drie verschillend gekleurde lasers brengen zij het netvlies gekleurd in beeld. Met de oude Scanning Laser Ophthalmoscope (SLO) was het netvlies slechts in één kleur zichtbaar.
Bij de SLO-techniek verlicht een smalle laserbundel, die door de pupil van de patiënt naar binnen wordt gestraald, het achterliggende netvlies. Oogartsen maken een foto van dit verlichte netvlies en kunnen het aan de hand van de afbeelding vervolgens controleren.
Ofthalmoloog dr Ayyakkannu Manivannan (foto) en zijn collega's gebruiken laagenergetische lasers om met een SLO een gekleurd beeld van het netvlies te verkrijgen. Om te voorkomen dat de lichtintensiteit in het oog van de patiënt met drie laserbundels te hoog wordt, zenden de drie gekleurde lasers om de beurt een korte puls uit met een lengte van ongeveer 22 miljardste seconde. De nieuwe techniek heeft nu een even grote intensiteit als de oude techniek. “Door het gebruik van kleuren tijdens de analyse van het netvlies kunnen we verschillende afwijkingen ervan, zoals door diabetes veroorzaakte oogproblemen, gemakkelijker herkennen. Afwijkingen van het netvlies onder invloed van diabetes zijn de meestvoorkomende oorzaak van blindheid in de werkende leeftijdsklasse,” aldus dr Manivannan.

Sabrine Caspers