Misschien is het wel het ei van Columbus. Een nieuw apparaat voor dataopslag gemaakt van verkruimelde eierschalen kan een stap zijn richting snellere, groenere computers.

schalen eieren
Toepassing op grote schaal zal nog wel even op zich laten wachten.

Het eierschaalapparaat gebruikt RRAM (resistive random acces memory), een geheugentype dat een sterke concurrent is voor huidige methoden van dataopslag. Vergeleken met in computers veelgebruikte methodes zoals flashgeheugen of dynamische RAM, is RRAM potentieel sneller, heeft het een hogere opslagdichtheid en gebruikt het minder energie.

Het team van het Guizhou Instituut voor technologie in China kocht voor de fabricage van het apparaatje een selectie willekeurig uitgekozen eieren op een markt en verkruimelde de schalen gedurende drie uur. Op die manier produceerden zij een fijn poeder op nanoschaal en legden het te drogen. Vervolgens losten de onderzoekers het poeder op in een mengsel en smeerden het op een dun plakje halfgeleidend materiaal. Op die manier maakten zij met de voormalige eierschalen een onderdeel waar elektrische stroom doorheen gaat, een zogeheten elektrolyt.

Virtual reality kan 'kijkgedrag' van scheidsrechters verbeteren
LEES OOK

Virtual reality kan 'kijkgedrag' van scheidsrechters verbeteren

Het 'kijkgedrag' van scheidsrechters valt te trainen met behulp van virtual reality, ontdekte bewegingswetenschapper Tammie van Biemen.

RRAM werkt omdat het materialen bevat die veranderingen in elektrische weerstand kunnen onthouden, wanneer je er spanning op zet. Het team liet een lading door het apparaat stromen om te zien of het werkt als RRAM-dataopslag.

Excentriek

AANBIEDING Turing: bouwer van de eerste computers Jean Lassègue, van € 34,50 voor € 7,50 Bestel in onze webshop

Het apparaat bleek in staat honderd keer een 1 of een 0 in zijn geheugen te schrijven voordat het uitviel. Dit komt nog niet in de buurt van de miljarden cycli die andere materialen aankunnen, maar is toch indrukwekkend, zegt Kees de Groot in Southampton University in het Verenigd Koninkrijk. ‘Het is een wat excentriek product, maar er zit interessante en gedegen wetenschap achter,’ zegt De Groot.

Computers die op poeder van eierschalen werken zijn nog steeds ver weg. ‘Gezien de huidige toepassingsmogelijkheden denk ik dat dit niet veel meer dan een aardigheidje is,’ zegt De Groot. Maar als een duurzaam alternatief voor de huidige elektrolyten zijn eierschalen wel degelijk veelbelovend, zegt hij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: