AMSTERDAM (NL) – Sponzen overgroeien verzwakte koraalriffen. Niet alle sponzen zijn overigens even vechtlustig.

Op 6 mei 1999 promoveerde Lisanne Aerts op de interacties tussen sponzen en koralen. Aerts, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, bekeek de wedloop tussen sponzen en koralen in twee gebieden: aan de zuidkust van Curaçao en aan de noordwestkust van Colombia. Zij bracht met een boor kunstmatige verzwakkingen aan in het koraal. Sommige sponssoorten groeiden vervolgens via onbeschadigd koraal naar de ongezond gemaakte gaatjes toe.

Niet alle sponzen grepen hun kans op het verzwakte koraal. Op de sterk begroeide riffen bij Curaçao overwoekerden de sponssoorten het kunstmatig verzwakte koraal meer dan op de arme Colombiaanse riffen. Waarschijnlijk handhaven alleen agressievere sponzen zich in de concurrentiestrijd.

‘Neem parasieten mee bij het ontrafelen van een voedselweb’
LEES OOK

‘Neem parasieten mee bij het ontrafelen van een voedselweb’

Als we onderzoeken welke plaats een dier inneemt in een voedselweb, moeten we ook kijken welke parasieten het heeft, stelt Ana Born-Torrijos.

Niet alleen sponzen maken het koraalriffen moeilijk. Nietsontziende handelaren spelen het koraal parten en natuurlijke vijanden zoals zee-egels en papegaaivissen knabbelen aan het koraal (zie ook N&T 1999, 7).

DR