Delft (NL) – In het kader van de ‘Student Parabolic Flight Campaign-wedstrijd’ ontwierpen Nederlandse studenten een speciaal weegsysteem voor de ruimtevaart.


Vier Delftse studenten noemen zich de Weightless Weight Watchers: ze bouwden een ingenieus apparaat waarmee ze onder gewichtloze omstandigheden de massa van een voorwerp kunnen bepalen. Komend najaar willen ze hun ontwerp testen tijdens de Student Parabolic Flight Campaign (SPFC) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
De SPFC is een jaarlijkse wedstrijd die Europese studenten de kans geeft onderzoek te doen in gewichtloze toestand. Op aarde treedt gewichtloosheid alleen op bij een vrije val, bijvoorbeeld in een vliegtuig dat een zogenaamde paraboolvlucht maakt. Tijdens zo’n vlucht lijkt het kortstondig – ongeveer twintig seconden – alsof het vliegtuig en zijn vracht gewichtloos zijn.
Onlangs dienden de Nederlandse studenten hun speciale weegsysteem voor de ESA-wedstrijd in. Marline Claessens, één van de bedenkers: “In de ruimtevaart bestaat een grote behoefte aan apparatuur voor massabepalingen. Dergelijke metingen zijn namelijk belangrijk voor het onderzoek naar onder meer botontkalking, spierletsel, stofwisseling en cardiovasculaire verschijnselen bij astronauten die langere tijd in de ruimte verblijven.”
Om een voorwerp te ‘wegen’, plaatsen de Delftenaren het tussen twee veren in een soort doos die door motoraandrijving heen en weer beweegt. Het voorwerp gaat meebewegen, waarna het apparaat uit de trillingseigenschappen de massa afleidt.
ESA presenteert op zaterdag 1 juni de dertig teams die in oktober te Bordeaux mogen meevliegen op de twee geplande vluchten van ieder drie uur. De deelnemers moeten wel een sterke maag bezitten: gedurende elke vlucht maakt het vliegtuig zo’n dertig keer een vrije val.

Mirjam Leunissen