Enschede (NL) – Een Twents onderzoeksinstituut krijgt subsidie voor het ontwikkelen van een gecombineerde zender en ontvanger voor glasvezelcommunicatie.


Eén van de aan de Universiteit Twente verbonden onderzoeksinstelling is MESA+ (Micro-Electronics and Materials Science). Van de Europese Unie ontvangt het instituut een subsidie van 4,5 miljoen euro om een ‘transceiver’ ontwikkelen. Dit is een combinatie van een transmitter (zender) en een receiver (ontvanger) van optische signalen. Met dit apparaat kunnen particulieren en kleine bedrijven glasvezelkabels gebruiken. Dit is een grote verbetering voor de thuisinternetter in vergelijking met de huidige internetverbinding.
Langeafstandsnetwerken gebruiken al optische glasvezelkabels, maar de technologie is nog te duur voor particuliere toepassingen. Het voordeel van glasvezel is dat het 25.000 maal zoveel informatie kan transporteren als een telefoonlijn, enkele gigabytes per seconde. Dit lijkt heel veel, maar in de praktijk blijkt dat mensen de grote capaciteit ook gebruiken als zij deze eenmaal hebben. Zo downloaden UT-studenten meerdere speelfilms per dag via hun supersnelle internetverbinding.
Het voordeel van glasvezel is dat het meerdere kleuren licht tegelijkertijd kan transporteren. Elke kleur bevat dan andere informatie. Om deze eigenschap volledig te benutten gaat MESA+ nu een transceiver ontwikkelen die meerdere kleuren kan verzenden en ontvangen. Het instituut heeft inmiddels al octrooi op het idee aangevraagd. Het bedrijfsleven toont al interesse in het apparaat, maar waarschijnlijk moet de bedrijven nog drie op jaar het eerste prototype wachten.

Marijn Sandtke