De kunstmatig intelligente chatbots Bard van Google en Ernie Bot van Baidu worden gecombineerd met de zoekmachines van beide bedrijven. Daarmee gaan de techgiganten de strijd aan met Microsoft, dat ChatGPT van OpenAI in zijn zoekmachine integreert.

Het Amerikaanse techbedrijf Google en zijn Chinese tegenhanger Baidu hebben allebei onthuld dat ze een concurrent van OpenAI’s ChatGPT aan hun zoekmachines gaan toevoegen. Kort daarvoor werd bekend dat Microsoft van plan is ChatGPT te integreren in zijn zoekmachine Bing. Daarmee zijn ‘s werelds grootste techbedrijven nu verwikkeld in een publieke wapenwedloop.

‘Google staat altijd bekend als de dominante zoekmachine, alleen al vanwege het bereik en de snelheid. Dit zou een manier kunnen zijn om Bing eindelijk een marktvoordeel te geven’, zegt AI-onderzoeker Mark Lee van de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk.

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

Bard en Ernie

Google test zijn AI, genaamd Bard, nu met een selecte groep gebruikers. Sundar Pichai, de CEO van Google, zei in een blogpost dat zijn antwoorden binnenkort in de zoekresultaten van Google zullen verschijnen. De chatbot zal ‘complexe informatie en meerdere perspectieven omzetten in gemakkelijk te verteren stukken’.

Bard is gebaseerd op LaMDA, een taal-AI waarover een medewerker van Google vorig jaar beweerde dat hij bewustzijn had ontwikkeld. Dat was een claim die onder wetenschappers op veel scepsis stuitte.

Baidu, ook wel bekend als de ‘Chinese Google’, heeft een soortgelijk project aangekondigd. Zijn chatbot Ernie Bot wordt naar verluidt nu intern getest. Volgende maand zou hij klaar moeten zijn. Reuters meldt dat Baidu de AI eerst wil lanceren als een losstaande chatbot, om die daarna geleidelijk te integreren in zijn zoekmachine.

Fouten

Grote taalmodellen zoals ChatGPT kunnen gedichten, scripts en essays schrijven en op basis van geschreven aanwijzingen een breed scala aan taken uitvoeren. Ze kunnen ook beknopte, directe en op maat gemaakte antwoorden op zoekopdrachten schrijven. Daarmee zouden ze zoekmachines kunnen vervangen, die gebruikers nu nog verwijzen naar websites die mogelijk antwoorden op hun vraag bevatten.

Een probleem met de huidige AI-modellen is echter dat ze vaak informatie geven die weliswaar accuraat klinkt, maar niet juist is. ‘ChatGPT is heel goed in het verzinnen van dingen en het verzinnen van referenties’, zegt Lee.

Onlangs maakte Bard in een Twitter-advertentie een fout over de James Webb-ruimtetelescoop (JWST). De advertentie laat zien hoe Bard reageert op de vraag ‘welke nieuwe ontdekkingen van de JWST kan ik mijn negenjarige kind vertellen?’ Als derde suggestie zegt Bard: ‘JWST maakte de allereerste foto’s van een planeet buiten ons eigen zonnestelsel.’

Een Twitter-advertentie van Google voor zijn chatbot Bard bevatte een feitelijke fout over de James Webb-ruimtetelescoop.

Onder andere astrofysicus Grant Tremblay van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics wees erop dat dit niet waar is. ‘Ik weet zeker dat Bard indrukwekkend zal zijn, maar voor de goede orde: JWST maakte niet ‘de allereerste afbeelding van een planeet buiten ons zonnestelsel’. De eerste afbeelding werd gemaakt door Chauvin et al. in 2004’, schreef hij op Twitter.

‘Ironisch genoeg krijg je wel het juiste antwoord als je op de originele Google zoekt op ‘wat is de eerste afbeelding van een exoplaneet’. Het is grappig dat Google, bij het uitrollen van deze enorme miljardeninvestering, zijn eigen website niet heeft gefactcheckt’, zegt Tremblay.

Niet klaar voor

Filosoof Carissa Véliz van de Universiteit van Oxford zegt dat de fout, en de manier waarop deze door het systeem is geglipt, laat zien hoe gevaarlijk het is om te vertrouwen op AI-modellen. ‘Het toont perfect de belangrijkste zwakte van statistische systemen. Deze systemen zijn ontworpen om plausibele antwoorden te geven, afhankelijk van statistische analyse. Ze zijn niet ontworpen om waarheidsgetrouwe antwoorden te geven’, zegt ze.

‘We zijn zeker niet klaar voor wat komen gaat. Bedrijven hebben er financieel belang bij om als eerste bepaalde systemen te ontwikkelen of te implementeren, en ze haasten zich er gewoon doorheen’, zegt Véliz. ‘We geven de samenleving niet de tijd om erover te praten en na te denken. Ze denken er zelf niet eens goed over na, zoals duidelijk blijkt uit deze advertentie.’

In reactie hierop zegt een woordvoerder van Google: ‘Dit benadrukt het belang van een rigoureus testproces. Dat is iets waar we nu mee beginnen met ons Trusted Tester-programma. We zullen externe feedback combineren met onze eigen interne tests om ervoor te zorgen dat de reacties van Bard voldoen aan een hoge norm voor kwaliteit, veiligheid en gegrondheid.’