Wallops Island, Virginia (VS) – Volgens wetenschappers van NASA wordt het ijs rond de kust van Groenland per jaar meer dan een meter dunner.


Sinds 1993 bestudeert NASA het ijs rond de Groenlandse kust. Jaarlijks blijkt het ijs met meer dan een meter af te nemen, wat de zeespiegel met 0,012 cm per jaar verhoogt. Dit verklaart ongeveer zeven procent van de waargenomen verhoging. Aan de andere kant vertoont het ijs in het binnenland echter op sommige plaatsen een verdikking. In 1993 en 1994 onderzocht NASA voor het eerst het Groenlandse ijs met een laser-hoogtemeter en met GPS-ontvangers. In 1998 en 1999 werd hetzelfde gebied weer onderzocht. Voor het eerst is de ijsrand nu nauwkeurig genoeg in kaart gebracht om veranderingen in hoogte vast te stellen.

Bill Krabill, een van de NASA-wetenschappers die aan het project werkt: “Deze mate van zeespiegelstijging bedreigt niet de kustgebieden, maar onze resultaten laten zien dat de randen van het ijs aan continue verandering onderhevig zijn. De verdunning van het ijs kan niet alleen te wijten zijn aan het toenemende smelten van het ijs. Het lijkt erop dat het ijs sneller de zee instroomt via gletsjers. Waarom precies de randen van het ijs dunner worden, vereist extra studie. Het kan zijn dat het kustijs sneller reageert op externe veranderingen, zoals een warmer klimaat.”

In 2001 lanceert NASA de ICESat, een satelliet die routinematig gelijksoortige metingen aan Antarctica en Groenland moet verrichten.

Bennie Mols