Lausanne (CH) – Met een paar haren, eiwitten en wat lucht ontwikkelden Zwitserse onderzoekers een nieuwe manier om huid te kweken voor transplantatiedoeleinden.


De Zwitsers ontwikkelden een nieuwe ‘pijnloze’ techniek waarmee zij huid voor transplantatiedoeleinden kweken. Met een paar haren doen de onderzoekers cellen van de patiënt uitgroeien tot stukjes huid. De techniek kan op de lange termijn de huidige – tevens pijnlijke – methode wellicht vervangen, waarbij huid van de patiënt weggenomen wordt voor huidtransplantaties of weefselkweek.
Een haarfollikel, het zakje waaruit iedere haar groeit, bevat stamcellen. Dit zijn nog niet volgroeide cellen die zich nog tot elke celsoort kunnen specialiseren: ook tot huidcellen. Uit twintig tot honderd haren verzamelden de onderzoekers genoeg stamcellen om kleine stukjes huid te kunnen produceren. Dit duurt ongeveer een maand. Onder invloed van groeifactoren – eiwitten die celgroei bevorderen – veranderen zij de stamcellen in huidcellen. Als laatste stap moet het laagje huidcellen in aanraking komen met lucht. Hierdoor verandert het in echte huid met als basis een jonge, groeiende keratinocytlaag (nieuwe huidcellen), met hierop een laag van plaveiselcelepitheel (gestapelde, afgeplatte huidcellen) en bovenop een hoornlaag (afstervende huidcellen).
De gekweekte stukjes huid zijn ongeveer één vierkante centimeter groot en eentiende millimeter dik. Zij moeten ongeveer de helft van het beschadigde huidoppervlak bedekken. In ongeveer drie maanden tijd groeien ze dan uit en herstellen de wond.
Modex, het bedrijf dat de techniek ontwikkelde, heeft al zesendertig mensen behandeld met de techniek. Het bedrijf zegt dat de techniek minstens net zo goed werkt als de traditionele techniek volgens welke artsen huidtransplantaties uitvoeren. Of de techniek ook grote wonden heelt, is nog niet duidelijk. Hij is alleen nog maar op kleine huidoppervlakken getest.

Ellen Althuizen