Voor de buis een sportwedstrijd kijken lijkt meer op sporten dan je zou denken. Uit Canadees onderzoek blijkt dat de hartslag van toeschouwers bij ijshockey haast verdubbelt.

Eerdere onderzoeken lieten al een verband zien tussen grote sportevenementen en het ontstaan van hartproblematiek, maar dit is het eerste onderzoek dat zich specifiek op ijshockey richt. ‘IJshockey is een heel snelle en intensieve sport. Bovendien zijn Canadese supporters heel fanatiek, waardoor het voor ons interessant was om te onderzoeken wat het kijken naar een wedstrijd met toeschouwers doet’, zegt hoofdonderzoeker Paul Khairy van het Montreal Heart Institute.

Ondanks de kou branden de Canadese harten vol passie

Emotionele stress

Eén groep van proefpersonen was aanwezig bij een wedstrijd, terwijl een andere groep op afstand via de tv meekeek. In lijn met hun verwachtingen vonden de onderzoekers een sterke toename in hartslag; 75 procent bij de tv-kijkers en 110 procent bij de toeschouwers langs de lijn. ‘Deze toename komt overeen met gematigde en sterke fysieke inspanning,’ stelt Khairy.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

‘Onze bevindingen laten zien dat het kijken naar een ijshockeywedstrijd een grote bron van emotionele stress kan zijn,’ zegt Khairy. ‘De reactie die ontstaat tijdens het kijken naar de sport zou op populatieniveau nadelige effecten teweeg kunnen brengen. De resultaten hebben dus zeker implicaties voor de volksgezondheid’.

Harald Thune Jørstad, sportcardioloog van het AMC, is niet verrast door de resultaten. ‘Dat je hartslag stijgt bij emotionele stress wisten we al en het is aan te nemen dat dit kan gebeuren tijdens het kijken naar een sport waar je passie voor hebt.’

Bovendien wordt dit effect niet alleen tijdens het kijken naar ijshockey waargenomen. ‘Of mensen nou gamen, een spannende film of een voetbalwedstrijd kijken. Het is aannemelijk dat vergelijkbare hartslagveranderingen te meten zijn,’ zegt Jørstad.

Risicogroep

Moeten alle sportfanaten zich dus zorgen maken? Volgens Jørstad valt het wel mee. ‘Alleen bij mensen die al hart- en vaatziekten hebben zou een snelle hartslag problemen kunnen opleveren’.

Toch wil Khairy het fenomeen verder onderzoeken. ‘De volgende stap is om op epidemiologisch niveau te kijken of er bij ijshockey, net als bij grote voetbalwedstrijden, er daadwerkelijk een toename is van hartproblemen. Indien dat het geval blijkt te zijn zouden er maatregelen getroffen kunnen worden, zoals het verplicht stellen van meer mobiele defibrillatoren en getraind personeel’.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: