Stiekem een slechte film kijken is in de toekomst wellicht niet meer mogelijk, want uit hersenscans van filmkijkende proefpersonen valt af te leiden welke beelden zij zagen.
Neurowetenschappers van de universiteit van Californië in Berkeley lieten proefpersonen in een fMRI-hersenscanner kijken naar trailers, korte voorvertoningen van bioscoopfilms. Vervolgens wisten ze met behulp van een algoritme en fragmenten uit YouTube-filmpjes de bekeken filmfragmenten te reconstrueren. Het onderzoek verscheen eind september in Current Biology.

Hersenscan film
Beeld uit de trailer (links) en de bijbehorende reconstructie (rechts). Bron: youtube

In hun studie richtten de onderzoekers zich op de hersengebieden die vorm en beweging registreren. ‘Dat zijn relatief primitieve functies in vergelijking met bijvoorbeeld het herkennen van objecten’ zegt Jack Gallant, een van de betrokken onderzoekers. De vorm en beweging in de reconstructies kloppen dan ook redelijk goed. Wel zijn de beelden onscherp en blokkerig.

De onderzoekers hopen met vervolgonderzoek meer inzicht te krijgen in de innerlijke wereld van mensen die niet kunnen praten, bijvoorbeeld doordat ze een beroerte hebben gehad. Dergelijke toepassingen liggen echter nog ver in de toekomst.

Venus en Mars zijn een proeftuin voor onze klimaatmodellen
LEES OOK

Venus en Mars zijn een proeftuin voor onze klimaatmodellen

Welke rol spelen wij mensen in de klimaatverandering op aarde? Volgens astrobioloog David ...


Filmpje met de trailer (links) en de reconstructie (rechts). Bron: youtube

Francien Yntema