Wilson heeft voor het eerst gegevens verzameld over het geheime leven van de huiskat. Hij deed dat bij katten uit het Britse dorpje Shamley Green, in het graafschap Surrey. Wilson rustte vijftig katten uit met een GPS-tracker en kleine ‘kattencamera’s’ die opnamen maakten wanneer de katten in beweging kwamen. Op die manier bracht hij het reilen en zeilen van de dieren nauwkeurig in kaart voor het BBC-programma Little Cat Diaries, onderdeel van het kennisprogramma Horizon.
Eerder gebeurden soortgelijke experimenten al met wilde katten, zoals bij jachtluipaarden in Botswana, maar nog niet eerder bij huiskatten, vertelde Wilson aan de BBC. Daarom wisten we tot voor kort ook niet zo goed wat onze huiskatten zoal uitspoken in de uren waarop ze in onze parkjes en tuinen rondwandelen. Daarin komt nu voor het eerst verandering.
Zo ontdekte Wilson onder meer dat onze katten heel nauwkeurig dezelfde ruimte delen, zonder elkaar tegen het lijf te lopen. Ze doen dat door op verschillende tijden in dezelfde gebieden rond te lopen. Op die manier vermijden ze nare territoriale conflicten. Een ander verrassend feit is dat de dieren nauwelijks de dorpsgrenzen van Shamley Green verlieten.
Digitale tweelingen van organen brengen medische wetenschap in stroomversnelling
Door een 'digitale kopie' van een orgaan te maken, kunnen artsen deze minutieus bestuderen.
De resultaten verwerkte Wilson in het televisieprogramma, maar ook in een aantal (interactieve) kaarten waarop het wandelgedrag van de katten nauwkeurig is te volgen (zie afbeelding links). Op de site van de BBC zijn nog veel meer van dit soort kaarten te vinden, net als een aantal met de kattencamera opgenomen gebeurtenissen die de katten tijdens hun wandelingen meemaakten, waaronder ‘Ginger komt oog in oog met een rivaal’, ‘Chip springt in een vogelnestje en verliest z’n GPS-halsband’, ‘Sooty komt een vos tegen’ en ‘Phoebe ontsnapt uit een wasemmer’.