katten
Wat spoken deze rakkers zoal uit? Bron: wikimedia commons

Wilson heeft voor het eerst gegevens verzameld over het geheime leven van de huiskat. Hij deed dat bij katten uit het Britse dorpje Shamley Green, in het graafschap Surrey. Wilson rustte vijftig katten uit met een GPS-tracker en kleine ‘kattencamera’s’ die opnamen maakten wanneer de katten in beweging kwamen. Op die manier bracht hij het reilen en zeilen van de dieren nauwkeurig in kaart voor het  BBC-programma Little Cat Diaries, onderdeel van het kennisprogramma Horizon.

Eerder gebeurden soortgelijke experimenten al met wilde katten, zoals bij jachtluipaarden in Botswana, maar nog niet eerder bij huiskatten, vertelde Wilson aan de BBC. Daarom wisten we tot voor kort ook niet zo goed wat onze huiskatten zoal uitspoken in de uren waarop ze in onze parkjes en tuinen rondwandelen. Daarin komt nu voor het eerst verandering.

katten kaart
Op deze kaart is het wandelgedrag van een aantal huiskatten in beeld gebracht. Bron: structure and motion lab, RVC

Zo ontdekte Wilson onder meer dat onze katten heel nauwkeurig dezelfde ruimte delen, zonder elkaar tegen het lijf te lopen. Ze doen dat door op verschillende tijden in dezelfde gebieden rond te lopen. Op die manier vermijden ze nare territoriale conflicten. Een ander verrassend feit is dat de dieren nauwelijks de dorpsgrenzen van Shamley Green verlieten.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

De resultaten verwerkte Wilson in het televisieprogramma, maar ook in een aantal (interactieve) kaarten waarop het wandelgedrag van de katten nauwkeurig is te volgen (zie afbeelding links). Op de site van de BBC zijn nog veel meer van dit soort kaarten te vinden, net als een aantal met de kattencamera opgenomen gebeurtenissen die de katten tijdens hun wandelingen meemaakten, waaronder ‘Ginger komt oog in oog met een rivaal’, ‘Chip springt in een vogelnestje en verliest z’n GPS-halsband’, ‘Sooty komt een vos tegen’ en ‘Phoebe ontsnapt uit een wasemmer’.