Het mag dan een reclameuiting zijn: het is wel hartstikke leuk. Onder de titel Windkracht elf… Meet je deze herfst zelf! krijgen kinderen op melkpakken uitgelegd hoe ze de windrichting en windsnelheid kunnen bepalen, en neerslag en luchtdruk kunnen meten – allemaal met behulp van melkpakken, schaar, lijm en nog wat simpele attributen. Aan het weerproject is een wedstrijd gekoppeld, waaronder het ‘wereldrecord regenmeten’.


De Rijksuniversiteit Groningen en zuivelbedrijf Coberco namen drie jaar geleden het initiatief om onder de naam Verse Feiten op de pakken melk, karnemelk, yoghurt en vla alledaagse problemen uit de wereld van wetenschap en techniek te behandelen. Eén keer per jaar is er een bijzonder project. Vorig jaar konden kinderen vragen insturen die ze aan de astronauten in het Russische ruimtestation Mir wilden stellen. Via een Nederlands grondstation konden de inzenders van de tien leukste vragen zelf met de astronauten in contact komen.

Van het weerproject is een boekje verschenen waarin de simpele experimenten staan beschreven. Ook als het project op 5 november is afgelopen, blijven het natuurlijk leuke experimenten om zelf te doen. Belangstellende docenten en ouders kunnen het boekje aanvragen bij:
Verse Feiten Weerteam
p/a Rijksuniversiteit Groningen
Postbus AB Groningen
tel. 058-2129696
fax 058-2127871
e-mail verse.feiten@rug.nl
De experimenten staan ook beschreven op de homepage Verse Feiten

JvdB