Uit iemands DNA is af te lezen hoe avontuurlijk iemand is. Nou kun je zelf misschien wel inschatten of je avontuurlijk bent of niet, maar in hoeverre komt dat overeen met wat je DNA zegt? Daar is het team van Karin van der Tuin van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) benieuwd naar. Zij testen bezoekers van Lowlands.

Hoe avontuurlijk is jouw DNA? Kom erachter op Lowlands!
Hoe avontuurlijk is jouw DNA? Kom erachter op Lowlands!

Bij de tent van Van der Tuin kun je de wereld van het DNA induiken. Eén op de vijf mensen heeft een variant een bepaald gen, waardoor ze avontuurlijker zijn. Mensen ondernemen dan graag nieuwe dingen, zijn extravert, impulsief en nemen meer risico’s. Of jij ook het ‘adventure gen’ hebt weet je na ongeveer een week wanneer je de uitslag via de mail krijgt.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat, op basis van DNA, ongeveer 1 op de 5 mensen als avontuurlijk in te delen is. Nou zou Van der Tuin zich wel voor kunnen stellen dat op een festival als Lowlands een groter gedeelte van de bezoekers als avontuurlijk aangemerkt kan worden. Dat is een van de dingen die haar team gaat onderzoeken op het festival.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

De onderzoekers vragen je ook om zelf in te schatten hoe avontuurlijk je bent, en of je wel eens spannende dingen zoals bungeejumpen hebt ondernomen. Van der Tuin: ‘Op deze manier kunnen we kijken hoe goed mensen hun avontuurlijkheid kunnen inschatten, maar we kunnen ook kijken of er factoren zijn die voorspellen hoe avontuurlijk iemand is.’ Niet alle menselijke eigenschappen zijn vastgelegd in het DNA, de aanwezigheid van bepaalde genen is meer een indicatie voor gedrag. ‘Zo blijk ik zelf niet het adventure gen te hebben maar heb ik toch het initiatief genomen om onderzoek op Lowlands te doen’, illustreert Van der Tuin dit punt.

Uiterlijke kenmerken

Het UvA-onderzoek naar seks is deel van Lowlands Science op het Lowlands muziekfestival (21-23 aug)
Het DNA-onderzoek is deel van Lowlands Science op het Lowlands muziekfestival (21-23 aug)

Van der Tuin en collega’s zijn bovendien benieuwd naar wat mensen verder allemaal zouden willen weten van hun eigen DNA. Zijn mensen meer gericht op uiterlijke kenmerken of juist eigenschappen die je niet van buiten kunt zien? Denken mensen in eerste instantie aan ‘leuke’ kenmerken of wordt direct de link naar ziekten gemaakt? Iedereen, ook als je niet meedoet met het DNA-onderzoek, kan een vragenlijst invullen over welke eigenschappen je zou willen weten van je eigen DNA. Hoeveel uren slaap heb je nodig? Hoe muzikaal ben je? Hoe groot is je kans (als man) op kaalheid?

Waarom is dat interessant? ‘De informatie geeft ons meer inzicht in hoe mensen over het DNA denken. Dat kunnen we bijvoorbeeld gebruiken in de spreekkamer, om zo meer bij hun belevingswereld aan te sluiten.’ Voor vragen over erfelijke ziektes stuurt het team van Van der Tuin mensen door naar hun arts. ‘Voordat je dat soort eigenschappen laat testen, moet je goed geïnformeerd worden en er rustig over na kunnen denken, omdat de uitslag vergaande gevolgen kan hebben. Wij richten ons op Lowlands op de leuke kant van DNA, om mensen er kennis mee te laten maken’, licht van der Tuin toe.

Voor het onderzoek werkt Van der Tuin samen met LUMC-collega’s Johan den Dunnen (Humane Genetica/Medische Genoomtechnologie) Arn van den Maagdenberg (Humane Genetica/Neurologie) en stichting LeveDNA!.

Lowlands Science is een samenwerkingsverband van Lowlands, campagnebureau BKB, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en New Scientist, waarbij tien wetenschappers onderzoek doen op muziekfestival Lowlands. New Scientist blikt de komende weken vooruit op wat er gaat gebeuren en waar je als festivalbezoeker allemaal aan mee kan doen.

‘Ik ben heel benieuwd naar de sfeer op het festival’

Wat gaan de onderzoekers zélf doen op Lowlands? New Scientist vraagt het. Ditmaal geeft DNA-onderzoeker Karin van der Tuin antwoord.

Karin van der Tuin doet DNA-onderzoek op Lowlands
Karin van der Tuin doet DNA-onderzoek op Lowlands

Wat wil je op Lowlands allemaal nog meer gaan doen, behalve wetenschappelijk onderzoek uitvoeren?
‘Ik zou wel graag naar de optredens van Ben Howard en Franz Ferdinand gaan. Maar ik heb ook iets gelezen over Dwarsdenkers, lezingen van de Minister van Volksgezondheid en van journalisten, dat lijkt me ook wel interessant.’

Ben je al eens eerder op Lowlands of een ander festival geweest?
‘Dit is de eerste keer dat ik naar Lowlands ga, dus dat is allemaal nieuw en spannend!’

Waar heb je het meest zin in?
‘Ik ben heel benieuwd naar de sfeer op het festival. Het lijkt me wel leuk om te kijken of de sfeer ’s avonds bij de concerten nou veel verschilt van de sfeer die overdag proeft als je onderzoek aan het doen bent.’

 Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: