Een nieuwe lasertechniek kan op een afstand van 200 meter personen herkennen aan hun hartslag. Het apparaat, genaamd Jetson, meet dit met een infraroodlaser. Een ‘cardiale handtekening’ is net zo uniek en persoonlijk als je vingerafdruk of irisscan.

Je hartslag kan versnellen of vertragen, afhankelijk van je activiteit. Maar de manier waarop je hartspier samentrekt tijdens een hartslag is als een handtekening of vingerafdruk die verschilt per persoon. Dit unieke signaal zie je op een elektrocardiogram.

'Curaçao is op weg naar een groene economie'
LEES OOK

'Curaçao is op weg naar een groene economie'

'Amsterdam en Curaçao zijn allebei op weg naar een groene economie, alleen het tempo verschilt behoorlijk', zegt Juan Carlos Goilo van de Universitei ...

Verdachte personen

De Jetson-laser, ontwikkeld voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, gebruikt ‘laservibrometrie’ die de trilling van de huid meet. Je hartslag veroorzaakt die trilling. Het apparaat kan door shirts en jasjes heen meten, maar niet door dikkere kleding zoals een warme winterjas.

Je merkt niets van de meting omdat je het gebruikte infraroodlicht niet voelt of ziet.

Ook sommige sporthorloges meten de hartslag met infraroodlicht. Die gebruiken een andere techniek. Ze kijken naar veranderingen in de bloedstroom. Met elke hartslag wordt bloed door je aderen gepompt, waardoor het bloedvolume tijdelijk toeneemt. Die verandering in bloedvolume is meetbaar met infraroodlicht als het apparaatje dicht op de huid zit.

Het doel van de Jetson-laser is om (verdachte) personen op afstand te identificeren. Daarom meet de laser trillingen van de huid in plaats van bloedstromen. De trillingen van een oppervlak veranderen het infraroodlicht dat op het oppervlak reflecteert. Dezelfde lasertechniek wordt nu al gebruikt om op afstand de vibraties van constructies of bijvoorbeeld windturbines te meten.

95% nauwkeurig

De Jetson-laser heeft een nauwkeurigheid van 95 procent, zegt Steward Remaly van het CTTSO, een afdeling van het Pentagon die techniek ontwikkelt voor de bestrijding van terrorisme, in MIT Technology Review. Let wel: dat is onder ideale omstandigheden.

Het kost ongeveer dertig seconden om iemand te herkennen. Het werkt dus enkel bij mensen die lang genoeg stilzitten of staan. Ook zou er eerst een databank met persoonlijke cardiale signalen aangelegd moeten voordat de laser gebruikt kan worden voor identificatie.

De laser kan wel al toegepast worden om bijvoorbeeld verdachten te herkennen wiens hartslag al eerder waargenomen is tijdens het plegen van een misdaad. Ook kunnen artsen ermee de hartslag van ziekenhuispatiënten in de gaten houden, zonder dat patiënten vastzitten met sensoren en snoertjes.

Combinatie van technieken

De hartslagmetende lasertechniek kan het nog lastiger maken om anoniem over straat te gaan. Dat valt al niet mee door gezichtsherkenning die steeds beter wordt dankzij kunstmatige intelligentie. En met radartechnieken kunnen mensen van ruim 150 meter afstand herkend worden aan hun manier van lopen.

Waarschijnlijk zal een combinatie van de technieken in de toekomst gebruikt worden voor persoonsherkenning. Gezichtsherkenning vereist namelijk een goed, liefst frontaal, beeld van een gezicht. Een baard, sjaal of zonnebril kan de meting verpesten, zeker als iemand van boven bekeken wordt door een drone. En tredmeting is niet uniek persoonlijk, in tegenstelling tot vingerafdrukken en hartslag.

Het CTTSO beschrijft de Jetson-laser in een jaaroverzicht van 2018. Daaruit blijkt dat ze de techniek ontwikkelen om terroristen gemakkelijk en snel te herkennen. Overheden zouden het ook eenvoudig kunnen gebruiken om burgers in de gaten te houden.