Een speciaal soort tape, gebaseerd op de camouflagetechnieken van de inktvis, kan soldaten onzichtbaar maken in het donker. Zelfs infraroodcamera’s zullen de soldaten niet detecteren.
Voor de camouflagetape gebruiken de onderzoekers een speciaal eiwit dat de inktvis tot de ultieme camouflagekampioen maakt: reflectine. Dit eiwit zit in cellen in de inktvishuid, zogenaamde iridocyten, waarin de reflectine ligt opgestapeld in lagen. De inktvis kan de dikte van, en de ruimte tussen de lagen variëren. Door de aanpassingen weerkaatsen de cellen het licht anders, en zo kan de inktvis de kleur van zijn huid veranderen.
Bacteriën
Voor de camouflagetape hoeven geen inktvissen het loodje te leggen. De onderzoekers vonden een manier om bacteriën reflectine te laten produceren. Ze plaatsten het eiwit vervolgens op een laag plakband. De tape is dun en flexibel, en is dus gemakkelijk te gebruiken op de kleding van soldaten. Door de tape op te rekken, herschikken de lagen reflectine (net als bij de inktvis) waardoor de lichtreflectie, en dus de kleur, verandert.
‘Een AI-systeem moet kunnen zeggen: dat is geen goed idee’
Het is belangrijk dat we AI-systemen kunnen vertrouwen. AI-onderzoeker Pınar Yolum stelt dat betrouwbare AI-systemen bezwaar moeten kunnen maken tege ...
Azijn
Bij eerder onderzoek konden de onderzoekers de kleurwijzigingen alleen veroorzaken door de eiwitten te bestoken met zure gassen. Soldaten hebben niets aan deze toepassing: ze kunnen moeilijk een fles azijn over zichzelf heen gieten wanneer ze voor de infraroodcamera’s willen verdwijnen. De nieuwe methode, waarbij het rekken van de tape tot kleurveranderingen leidt, is volgens de onderzoekers wél toe te passen op het slagveld.
Voor het zover is, zullen de onderzoekers nog flink aan de slag moeten. Momenteel kunnen ze de kleur van een klein stuk tape beïnvloeden, maar een soldaat moet zijn hele uniform plotsklaps kunnen camoufleren. De tape zal dus overal op het uniform op dezelfde manier moeten reageren op een rekbeweging.
Lees ook: