Greenbelt, Maryland (VS) – NASA heeft sinds kort een website waarop je vrijwel live satellietbeelden kunt zien van natuurrampen.


Een ramp van dichtbij meemaken wil niemand. Om toch een indrukwekkend beeld te geven van de verwoestende schaal van natuurrampen kwam NASA onlangs met een typisch Amerikaanse oplossing: een website waarop je natuurrampen kunt zien gebeuren via satellietbeelden. Bosbranden, wervelstormen, overstromingen, vulkaanuitbarstingen, rookpluimen en stofstormen, niets is te gek. De satellietbeelden, foto's en interactieve filmpjes zijn vrij toegankelijk voor het publiek en de media.

De tropische cycloon Dina bevindt zich momenteel ten zuidoosten van Madagascar.


“De hoge-resolutiebeelden laten zien hoe geavanceerd de technologie van NASA is”, vertelt Michael King, de directeur van het Earth Observing System (EOS), dat het project samen met NASA initieerde. “We hopen dat mensen de beelden informatief en leerzaam vinden. Het zou leuk zijn als dit materiaal daarnaast zou kunnen dienen voor educatiedoeleinden.” Normaal gesproken gebruiken alleen wetenschappers dergelijke beelden. Ze onderzoeken zo de oorzaken en gevolgen van natuurrampen en proberen ze te modelleren en te voorspellen. Het idee achter de website, aldus King, is dat mensen zich meer bewust worden van de schaal van dergelijke grootschalige milieurampen. “Aan sommige van deze rampen is de mens schuldig. Deze beelden kunnen mensen ervan overtuigen dat we ons meer moeten inzetten voor het milieu.”
King en zijn collega's zijn van plan de website op den duur uit te breiden met beelden van andere natuurrampen, zoals aardbevingen, grootschalige erosie en landverschuivingen.

Nienke Beintema