TURKIJE – Seismologen vrezen dat een volgende aardbeving in Turkije Istanbul treft. De aardbeving in Izmit heeft de spanning op de Noord-Anatolische breuk verhoogd. Deze breuk loopt op slechts dertig kilometer van Istanbul.


Nafi Toksöz, seismoloog bij het Massachusetts Institute of Technology in Amerika, onderzoekt de beweging van aardplaten langs de Noord-Anatolische breuk. Deze breuk is 1500 kilometer lang en loopt door Centraal Turkije. De Arabische aardplaat raakt hier de Eurazië-plaat. Door de bewegingen van de platen ontstaan er spanningen op de randen van de breuk. Af en toe ontlaadt de opgebouwde spanning zich via een serie kleine aardbevingen of één grote. Doordat de Noord-Anatolische breuk recht is en er geen andere breuken in de buurt zijn, verplaatst de spanning zich binnen de breuk. Een ontlading op de ene plaats verhoogt de spanning tussen de aardplaten een stuk verderop. Toksöz waarschuwt dat door de aardbeving in Izmit de spanning in de buurt van Istanbul fors is toegenomen.

Sinds 1939 zijn al acht zware aardbevingen op de Noord-Anatolische breuk geweest. De eerste beving lag oostelijk op de breuk; Izmit is de meest westelijke beving tot nu toe. Istanbul, dat westelijk ligt van Izmit, zou de volgende in de rij kunnen zijn. De opbouw van spanning in de Noord-Anatolische breuk vanaf 1912 is door seismologen in beeld gebracht. Met Global Positioning System registreert Toksöz de bewegingen van de Arabische plaat.

Anouck Vrouwe