Amsterdam (NL) – De Universiteit van Amsterdam en Philips presenteren in Nature de eerste LED die twee verschillende kleuren licht geeft.


Wil je rood licht, of toch maar groen? Met het nieuwe materiaal dat wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam samen met medewerkers van Philips uitvonden, kun je voortaan kiezen. Door de spanning te veranderen, verandert het licht dat het materiaal uitzendt van rood naar groen of andersom.
Zogenaamde electroluminescerende materialen zenden licht uit als er een stroom door loopt. Licht-emitterende dioden (LEDs) en platte beeldschermen maken gebruik van dit principe. Normaal zenden deze materialen maar één kleur licht uit. Schermen die meerdere kleuren licht uitzenden, waren tot op heden dan ook van verschillende materialen gemaakt.
De nieuwe kameleon is een mengsel van polymeren en metalen dat geklemd zit tussen twee verschillende elektrodes. Als een positieve spanning aan wordt gelegd, zendt alleen het metaal licht uit. Een rode gloed is het gevolg. Bij een negatieve spanning, begint alleen het polymeer te stralen en geeft de diode groen licht. Beide kleuren zijn puur rood of puur groen en bevatten geen andere delen van het spectrum.
Deze vinding betekent een revolutie in de fabricage van platte kleurenschermen. Je hebt nu in plaats van drie verschillende LEDs er maar twee nodig om een beeldscherm te maken. Dit betekent dat de beeldschermen goedkoper en makkelijker te fabriceren zijn. Wellicht hebben we over een paar jaar dus allemaal een plat televisiescherm aan de muur om Youps oudejaarsconference op te kijken.

Sonja Jacobs