Biologen hebben in het Amazonegebied een nieuwe kikkersoort gevonden die net als vleermuizen een schrille hoge roep heeft. Het dier is beschreven in het vakblad Zootaxa.

De onderzoekers gaven de kikker de bijnaam ‘batfrog’, ofwel vleermuiskikker. Toen het tijd werd een officiële naam te bedenken voor het dier, kozen zij ervoor de kikker te vernoemen naar Ozzy Osbourne: Dendropsophus ozzyi. Osbourne, de leadzanger van de heavymetalband Black Sabbath, beet in 1981 on stage het hoofd van een vleermuis af.

Kreet

De biologen wisten al snel dat ze een nieuwe soort op het spoor waren toen ze tijdens een expeditie in de Amazone de typische roep van de kikker hoorden. Het geluid lijkt nog het meest op de roep van een vleermuis. Door het geluid te volgen, ontdekten ze in totaal 21 exemplaren van het vreemde dier.

Zoektocht naar een superpil tegen alle soorten slangengif
LEES OOK

Zoektocht naar een superpil tegen alle soorten slangengif

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben voor het eerst een slangengifonderzoek uitgevoerd met kunstmatige blo ...

Het geluid is afkomstig van de grote kwaakblaas van de mannelijke kikkers. De kikker blaast dit stuk dunne huid vol, waardoor het opzwelt en het hoge tjilpende geluid produceert. De kikker gebruikt zijn roep om, net als andere kikkersoorten, vrouwtjes aan te trekken.

Amazone

De oranje-bruine Dendropsophus ozzyi is bijna twee centimeter lang. Kenmerkend aan zijn uiterlijk zijn de lange vingers en tenen. Hij leeft in ten minste drie verschillende gebieden in het Amazonegebied  van Brazilië, wat erop duidt dat de kikker een groot leefgebied heeft en waarschijnlijk niet tot een bedreigde soort behoort.