Russische paleontologen hebben in Siberië de onderkaak van een mammoet-embryo gevonden. Uit nader onderzoek van het bot blijkt dat de kleine mammoet al in het bezit was van een mooi pakket tanden en kiezen.

Onderzoekers van het Paleontologisch Instituut van de Russische Academie voor Natuurwetenschappen en het Paleontologisch Museum van de Tomsk Universiteit vonden het onderkaakje in het plaatsje Krasny Yar, langs de rivier de Ob in Siberië. Het embryo was tussen de veertien en zestien weken oud en in het laatste stadium van de ontwikkeling. De draagtijd van mammoeten is te vergelijken met die van olifanten en bedraagt ongeveer 23 maanden. Na analyse van het bot is vastgesteld dat het kaakje uit het Pleistoceen komt en zo’n 200.000 jaar oud is. Dit is aanzienlijk ouder dan de meeste mammoetfossielen, die over het algemeen tussen de 27.000 en de 14.000 jaar oud zijn.

Het meest opmerkelijke van de onderkaak zijn echter de alveoli, ofwel de gaten waarin de tanden zitten. Uit de grootte van de alveoli blijkt dat het embryo al een groot, ver ontwikkeld gebit had. Het klimaat in het Pleistoceen was kil en koud. Waarschijnlijk was moedermelk voor de jonge mammoet niet voldoende om in leven te blijven en moest hij al snel overgaan op gras en ander vast voedsel.

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?
LEES OOK

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?

Door de opwarming van de aarde dooit de permafrost in rap tempo. Aardwetenschapper Niek Jesse Speetjens deed onderzoek naar de gevolgen.

Sabrine Caspers