Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is aanwezig op het Gala van de Sterrenkunde, op 17 december in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Het feestelijke gala wordt georganiseerd door New Scientist, samen met de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Met het Gala van de Sterrenkunde viert NOVA haar 20-jarig bestaan, evenals het 100-jarig bestaan van de Internationale Astronomische Unie.

New Scientist heeft samen met NOVA het programma ontwikkeld. Op het podium staan onder meer Amina Helmi, die het ontstaan van de Melkweg reconstrueert, Heino Falcke, die de wereld de eerste foto van een zwart gat toonde, hoogleraar en ‘publiekssterrenkundige’ Vincent Icke en de Nederlandse astronaut André Kuipers. De presentatie van de avond is in handen van New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen en NOVA-directeur Ewine van Dishoeck.

Wat gaan we merken van een actievere zon?
LEES OOK

Wat gaan we merken van een actievere zon?

Wetenschapsjournalist Bruno van Wayenburg zocht uit wat voor streken we de komende tijd van onze zon kunnen verwachten.

Tijdens het gala zijn verschillende tentoonstellingen te bezoeken, onder meer over de telescopen van de toekomst. Ook zal er een kleine astrofotografie-exhibitie zijn en kunnen bezoekers de sterrenhemel bekijken in een mobiel planetarium.

Het gala is een zusje van het Gala van de Wetenschap, het jaarlijkse evenement van New Scientist dat eind november voor de achtste keer plaatsvindt. Inmiddels zijn beide gala’s uitverkocht.