Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is aanwezig op het Gala van de Sterrenkunde, op 17 december in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Het feestelijke gala wordt georganiseerd door New Scientist, samen met de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Met het Gala van de Sterrenkunde viert NOVA haar 20-jarig bestaan, evenals het 100-jarig bestaan van de Internationale Astronomische Unie.

New Scientist heeft samen met NOVA het programma ontwikkeld. Op het podium staan onder meer Amina Helmi, die het ontstaan van de Melkweg reconstrueert, Heino Falcke, die de wereld de eerste foto van een zwart gat toonde, hoogleraar en ‘publiekssterrenkundige’ Vincent Icke en de Nederlandse astronaut André Kuipers. De presentatie van de avond is in handen van New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen en NOVA-directeur Ewine van Dishoeck.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

Tijdens het gala zijn verschillende tentoonstellingen te bezoeken, onder meer over de telescopen van de toekomst. Ook zal er een kleine astrofotografie-exhibitie zijn en kunnen bezoekers de sterrenhemel bekijken in een mobiel planetarium.

Het gala is een zusje van het Gala van de Wetenschap, het jaarlijkse evenement van New Scientist dat eind november voor de achtste keer plaatsvindt. Inmiddels zijn beide gala’s uitverkocht.